Across the Universe

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre la cançó de The Beatles. Si cerqueu la pel·lícula de 2007, vegeu «Across the Universe (pel·lícula)».
Infotaula de cançóAcross the Universe
Tipusobra de composició musical Modifica el valor a Wikidata
Artistathe Beatles
ObraNo One's Gonna Change Our World
Publicat12 desembre 1969 Modifica el valor a Wikidata
Llançament12 de desembre de 1969
Gravat4 de febrer de 1968, EMI Studios, Londres
Gènerefolk psicodèlic
Durada3:50
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaRegal Starline
LletraJohn Lennon i Paul McCartney Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLennon–McCartney
ProduccióGeorge Martin
Musicbrainz: 236fc506-2afa-3c4c-b5f9-50640c56cd9b Allmusic: mc0002424918 Modifica el valor a Wikidata
Infotaula de cançóAcross the Universe
Tipusobra de composició musical Modifica el valor a Wikidata
Artistathe Beatles
ObraLet It Be
PublicatNorthern Songs Ltd.
Llançament8 de maig de 1970
Gravat4 de febrer de 1968, Abbey Road Studios, Londres
Gènerefolk psicodèlic
Durada3:47
Llenguaanglès Modifica el valor a Wikidata
DiscogràficaApple
LletraJohn Lennon i Paul McCartney Modifica el valor a Wikidata
MúsicaLennon–McCartney
ProduccióPhil Spector
Musicbrainz: 236fc506-2afa-3c4c-b5f9-50640c56cd9b Allmusic: mc0002424918 Modifica el valor a Wikidata

«Across the Universe» és una cançó de The Beatles composta per John Lennon l'any 1968 però acreditada durant un any com Lennon-McCartney, inclosa primer a l'àlbum benèfic No One's Gonna Change Our World (1968) i després a Let It Be (1970).

Composició[modifica]

La cançó va ser escrita per John a Kenwood després d'una discussió amb Cynthia Powell.

I was lying next to my first wife in bed, you know, and I was irritated, and I was thinking. She must have been going on and on about something and she'd gone to sleep and I kept hearing these words over and over, flowing like an endless stream. I went downstairs and it turned into a sort of cosmic song rather than an irritated song, rather than a "Why are you always mouthing off at me?".[1] [The words] were purely inspirational and were given to me as boom!. I don't own it you know; it came through like that.[2]

Enregistrament[modifica]

Encara que The Beatles tan sols van gravar Across the Universe una vegada i després es van editar dues versions, ambdues contenen elements no desitjats que van ser afegits en el procés de producció. La cançó es va gravar el 4 de febrer de 1968, però per diverses raons (John no estava totalment convençut amb el resultat) va romandre inèdita fins a 1969, quan l'àlbum del WWF "No One is Gonna Change Our World" va ser llançat. Aquesta és la versió que apareix en el Past Masters 2. Sons d'ocells van ser afegits a la cançó per a aquest llançament (sons que no van incloure The Beatles) i a més es va accelerar la cançó pujant-la un semitò, fins a Eb. Phil Spector va utilitzar la cinta original de 1968 per superposar un cor i una orquestra per a l'àlbum Let It Be, encara que la cançó es va alentir fins i tot per sota de la velocitat original, quedant ara un semitò per sota de l'original, és a dir en C#.[3][4]

La primera versió que es troba a la recopilació "Past Masters, Two" on s'inclouen els sons dels ocells i és notable que és més ràpida que la que es troba a Let It Be.

La versió original d'Across The Universe pot trobar-se en l'àlbum de 2003 "Let It Be... Naked".

Transmissió a l'espai exterior[modifica]

El 5 de febrer de 2008, a les 00:00 UTC, la NASA va transmetre "Across The Universe" en direcció a l'estel Polaris, que es troba a 431 anys llum de la Terra. La transmissió va ser realitzada usant una antena de 70m en el DSN's Madrid Deep Space Communication Complex, localitzat als afores de Madrid, Espanya. I va ser fet amb un transmissor "X band", proporcionant a l'antena 18 KW.

Això va ser fet a fi de celebrar el 40º aniversari de la cançó, el 45° aniversari de la Deep Space Network (DSN), i el 50º aniversari de la NASA. La idea va ser concebuda per l'historiador dels Beatles Martin Lewis, qui va convidar a tots els fans dels Beatles a reproduir la cançó com si fora a ser enviada a un estel distant. Aquesta és la segona ocasió en què una peça musical ha estat transmesa a l'espai exterior de forma intencionada (la primera va ser el missatge interestel·lar: "1st Theremin Concert to Aliens"), i va ser aprovada per Paul McCartney, Yoko Ono, i Apple Records.[5]

Aparició en pel·lícules[modifica]

Across the universe és també el nom d'una pel·lícula realitzada en el 2007, un musical amb covers dels Beatles, dirigida per Julie Taymor i protagonitzada per Jim Sturgess i Evan Rachel Wood, que incorpora 34 cançons del quartet de Liverpool en la seva banda sonora, a més de prendre el títol de la pel·lícula d'una d'elles. Per a aquesta pel·lícula, la cançó és interpretada per Jim Sturgess.

La cantant nord-americana Fiona Apple va fer un cover de la cançó l'any 1998, per a la part final de la pel·lícula Pleasantville.

A la banda sonora de la pel·lícula "I am Sam" apareixen diverses cançons de The Beatles, entre elles Across The Universe, interpretada per Rufus Wainwright.

Referències[modifica]

  1. Sheff p. 265
  2. Sheff p. 267
  3. The Long And Winding Road: A History Of the Beatles On Record. 1984. Neville Stannard. Avon Books, Nova York.
  4. Lennon. 1985. Ray Coleman. McGraw-Hill, New York
  5. NASA. «NASA Beams Beatles' 'Across the Universe' Into Space» (en anglès), 31-01-2008. Arxivat de l'original el 2021-01-25. [Consulta: 2 març 2014].

Enllaços externs[modifica]