Adalbert Waagen

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaprofessor Modifica el valor a Wikidata
Adalbert Waagen
Biografia
Naixement30 març 1833 Modifica el valor a Wikidata
Múnic Modifica el valor a Wikidata
Mort15 abril 1898 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Berchtesgaden Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaAlter Friedhof Berchtesgaden (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Milà
Múnic
Berchtesgaden Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópintor, paisatgista Modifica el valor a Wikidata
GènerePaisatge Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsAlbert Zimmermann Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesCarl Waagen Modifica el valor a Wikidata  i Nanette Schechner Modifica el valor a Wikidata
GermansGustav von Waagen i Wilhelm Heinrich Waagen (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Adalbert Waagen (Múnic, 30 de març de 1833 - Berchtesgaden, 15 d'abril de 1898) va ser un paisatgista alemany.[1][2]

Motiu de muntanya (The Funtenseetauern i Schönfeldspitze)

Biografia[modifica]

El seu pare era l'artista, Carl Waagen. Les seves primeres lliçons van ser amb un aquarel·lista anomenat Fritz Zeiss. De 1855 a 1858, va estudiar amb Albert Zimmermann a Múnic, després el va acompanyar en un viatge d'estudis a Milà. L'any següent, el príncep Georg li va encarregar la creació de frescos a la Vila Carlotta del llac de Como. Després de completar-los, va tornar a Múnic i va establir el seu propi estudi a casa del seu amic, Carl Millner, que també era pintor de paisatges. Realitzava regularment expedicions de pintura a les muntanyes del sud.

Malgrat els seus èxits, gairebé es va arruïnar a causa de les despeses mèdiques incorregudes en el tractament dels efectes posteriors d'una mossegada de serp. També va patir el somnambulisme, que el seu veí, l'escriptor Richard Voss, va utilitzar com a inspiració per a una novel·la. Més tard, va tenir un ictus i es va quedar amb un trastorn nerviós. Una estada a Wiesbaden el 1880 va portar un cert alleujament, però la seva vista aviat va començar a esvair-se. Finalment va sucumbir a un creixement cancerós a l'estómac.

El seu focus es va centrar en els paisatges; principalment amb muntanyes. El seu estil va ser influenciat pel seu mentor, Zimmermann, a través de Joseph Anton Koch.[3]

Luitpold, príncep regent de Baviera li va concedir el títol honorífic de professor reial el 1891. Les seves obres es poden veure al Museu d'Art Nasher de la Universitat de Duke, al Museu Martin von Wagner, a la Julius-Maximilians-Universität Würzburg i al Münchner Stadtmuseum.

Referències[modifica]

  1. Müller, Hermann Alexander; Singer, Hans Wolfgang. Allgemeines Künstler-Lexicon. Frankfurt a. M., Literarische Anstalt, Rütten & Loening, 1921. 
  2. Waagen, Adalbert. Oxford University Press, 2011-10-31. 
  3. Chowdhury, Zirwat «Zirwat Chowdhury. Review of "The Rise of the Modern Art Market in London, 1850–1939" by Pamela Fletcher and Anne Helmreich.». caa.reviews, 31-05-2013. DOI: 10.3202/caa.reviews.2013.55. ISSN: 1543-950X.

Bibliografia[modifica]

  • Waagen, Adalbert. In: Ulrich Thieme, Felix Becker (editors): Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart. Band 35, E. A. Seemann, Leipzig 1942, S. 1.