Aquarel·la

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquarel·la de William Turner

L'aquarel·la és una tècnica de pintura sobre paper o cartolina amb colors diluïts en aigua i aplicats amb un pinzell. Els colors utilitzats són més o menys transparents segons la quantitat d'aigua amb la que es barreja, i de vegades deixen veure el fons del paper, que sol ser blanc i que actua com un verdader to.

El producte utilitzat per a pintar es compon de pigments aglutinats amb goma aràbiga o mel. L'aquarel·la s'utilitza pintant per capes transparents, per tal d'aconseguir la màxima brillantor i soltesa en la composició que es realitza.

Història[modifica]

Es tracta d'una tècnica molt antiga, que a la Xina va començar amb l'ús del paper, poc després de l'any 100 aC, i que als Països Catalans va ser introduïda pels àrabs cap al segle XII.

Així doncs, a Europa és més nova que la pintura al fresc. La primera aquarel·la europea coneguda és del renaixentista Raffaello Sanzio i Dürer també la va usar molt. Posteriorment, del segle XVI al XVIII, alguns pintors cèlebres la van usar com a complement a la pintura a l'oli, com per exemple van Dyck, Thomas Gainsborough i John Constable.

Joseph Mallord William Turner va ser un aquarel·lista precursor de tècniques que posteriorment van desenvolupar els avantguardistes. Va ser una tècnica molt apreciada pels impressionistes per la seva lluminositat i espontaneïtat. Al segle XX va ser usada per als estudis de les famoses pintures de ballarines de Rodin, i posteriorment per nombrosos artistes, com Vassili Kandinski, Egon Schiele, Emil Nolde, August Macke o Paul Klee; i especialment a partir dels anys 60, quan l'aquarel·la i especialment la tècnica «molla» de Turner es van posar molt de moda, com ho prova per exemple l'obra de Raoul Dufy, Jean Bazaine, Maurice Estève, Zao Wou-Ki o Pierre Risch. No només a nivell professional, sinó que esdevé a Europa una de les primeres formes d'expressió que s'ensenya als nens petits a les guarderies i escoles.

A Catalunya, tot i que relativament poc conegut, el pintor reusenc Ceferí Olivé va arribar a una gran perfecció tècnica amb les seves obres dins del món de l'aquarel·la.

Com a Catalunya, a Canàries, és significativa la pràctica d'aquesta tècnica pictòrica que té i ha tingut un gran arrelament i desenvolupament, destacant entre altres artistes; Francisco Bonnín Guerín, José Comas Quesada o Alberto Manrique.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aquarel·la Modifica l'enllaç a Wikidata