Agia Paraskeví (Àtica)

Plantilla:Infotaula geografia políticaAgia Paraskeví
Αγία Παρασκευή (el) Modifica el valor a Wikidata
Imatge

Localització
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 38° 00′ 19″ N, 23° 49′ 15″ E / 38.0053°N,23.8208°E / 38.0053; 23.8208
EstatGrècia
Agència governamentalAdministració descentralitzada d'Àtica
RegióPerifèria d'Àtica
Unitat perifèricaUnitat perifèrica d'Atenes Septentrional
MunicipiMunicipi d'Agía Paraskeví Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població62.147 (2021) Modifica el valor a Wikidata (7.836,95 hab./km²)
Geografia
Superfície7,93 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud206 m Modifica el valor a Wikidata
PatrociniParasqueva de Roma Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal153 xx, 154 xx Modifica el valor a Wikidata
Prefix telefònic210 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb
Grocka (en) Tradueix
Saint-Brieuc (1991–)
Geroskipou (1998–) Modifica el valor a Wikidata

Lloc webagiaparaskevi.gr Modifica el valor a Wikidata

Agia Paraskeví (Αγία Παρασκευή) és una població i municipi de l'unitat perifèrica d'Atenes Septentrional, a la perifèria d'Àtica, Grècia. També forma part de l'àrea metropolitana d'Atenes. El nom del municipi deriva de l'advocació de la parròquia, dedicada a Santa Parasqueva de Roma.

Geografia[modifica]

Plaça central d'Agia Paraskeví

Agia Paraskeví està situat prop de la façana nord de la boscosa serralada d'Himet, 9 quilòmetres (km) al nord-est del centre urbà de la ciutat d'Atenes. El terme municipal té una superfície total de 7,935 quilòmetres quadrats (km²).[1] El municipi d'Agia Paraskeví forma una conurbació amb els municipis veïns de Papágou-Kholargós, Khalandri i Gérakas, els dos primers a la mateixa unitat perifèrica i l'últim a la d'Àtica Oriental.

Juntament amb l'àrea central al voltant de la plaça d'Agia Paraskeví, el municipi està format per 7 barris: Kontopefko, Néa Zoi, Tsakos, Stavros, Aigiannis, Pefkakia i Paradeisos. El Centre Nacional de Recerca Científica "Demòcrit", el qual té l'únic reactor nuclear de tot Grècia, es troba al municipi. També s'hi troba la seu del ministeri d'agricultura grec.

La principal via pública és l'avinguda Mesogeion, que connecta Agia Paraskeví amb el centre d'Atenes. La circumval·lació oriental que és l'autopista 64 passa per la part sud-est del municipi. Els habitants d'Agia Paraskeví tenen diverses estacions de metro i rodalia localitzades als municipis veïns.

Història[modifica]

Parròquia de Santa Parasqueva

Agia Paraskeví fou part de Khalandri fins a l'any 1931, quan es va separar i formà un núcli independent. L'any 1963 esdevingué municipi.[2] Originàriament un poble de camperols, Agia Paraskeví ha experimentat un gran creixement des de la dècada del 1950.

L'any 1993 va haver-hi un considerable rebuig per part de la població a la construcció de la circumval·lació d'Himet o autopista 64. La circumval·lació era una gran autopista que transitava per la vora de la muntanya fins a connectar amb l'autopista 6, la construcció de la qual havia de començar simultàniament. La realització d'aquest projecte suposava la tala d'una ingent qüantitat d'arbres, així com un increment de la contaminació acústica, fet que no agradà als habitants de la zona, els quals proposaren una via coberta. No obstant, el govern no va atendre les queixes veïnals i envià maquinària pesada a les muntanyes. Aquest fet comportà que l'abril d'aquell any es formaren aldarulls quan milers de persones anaren cap a les muntanyer per a enfrentar-se a les màquines, forçant els operaris a fugir. Finalment arribà la policia que aconseguí que es reprengueren les obres, finalitzades l'any 2001. Només una reduïda part de l'autopista està coberta: el tram que passa pel Col·legi Americà de Grècia.

Demografia[modifica]

3r Institut d'Agia Paraskeví (2021)
Gràfica d'evolució de Agia Paraskeví entre 1981 i 2021

Agermanaments[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Population & housing census 2001 (incl. area and average elevation)» (en grec). National Statistical Service of Greece. Arxivat de l'original el 2015-09-21.
  2. «EETAA local government changes». [Consulta: 28 juny 2020].
  3. Stalna konferencija gradova i opština Arxivat 2012-02-06 a Wayback Machine.. Retrieved on 2007-06-18.
  4. «Twinning Cities» (en grec). Arxivat de l'original el 2017-09-28. [Consulta: 16 juliol 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Agia Paraskeví