Al-Walid I

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaAl-Walid I
الوليد بن عبد الملك.png
Biografia
Naixement 668
Medina
Mort 715 (46/47 anys)
Damasc
Grup ètnic Àrabs
Religió Islam
Activitat
Ocupació Escriptor
Família
Família Omeies
Fills Ibrahim ibn al-Walid
al-Abbàs ibn al-Walid
Yazid III
Abd-al-Aziz ibn al-Walid
Pare Abd-al-Màlik ibn Marwan
Germans Hixam ibn Abd-al-Màlik, Sulayman ibn Abd-al-Màlik, Yazid II i Màslama ibn Abd-al-Màlik ibn Marwan
[més dades]

Al-Walid ibn Abd-al-Màlik o al-Walid I —en àrab الوليد بن عبد الملكal-Walīd ibn ʿAbd al-Malik— (668[1]-715), califa omeia marwànida de Damasc (705-715). Era fill de Walida bint al-Abbas bin Djaz d'una família del Abs ibn Baghid dels Kays. Fou designat hereu pel seu pare a la mort de l'oncle Abd al-Aziz ibn Marwan.

Al-Walid era el primer fill d'Abd al-Malik ibn Marwan i va esdevenir el nou califa a la mort del seu pare. Com el seu pare, va continuar amb l'assessorament i ajut d'Al-Hajjaj ibn Yússuf (ratificar com a governador de l'Iraq i Orient o Mashrik fins a la seva mort el 714) i amb aquesta confiança es varen conquerir la Transoxiana (envaïda en algunes campanyes per Kutayba ibn Muslim que va conquerir Bukharà 706/709 i Samarcanda el 711/712 i Fergana el 715), el Sind (conquesta iniciada el 711/712 i dirigida per Muhàmmad ibn al-Kàssim al-Thafaki) i també el regne visigot de Toledo (711-716). Al-Hajjaj va ser el responsable d'escollir els generals que varen dur amb èxit aquestes campanyes militars.

Al-Walid va continuar amb el mateix govern que el seu pare de forma eficaç, va instaurar un sistema de benestar social, va construir hospitals, va construir institucions educatives i mesures per millorar l'art. Al-Walid era un entusiasta de l'arquitectura i ell mateix va reparar i va restaurar la Mesquita del Profeta en Medina. A més, va fer destruir la Basil·lica cristiana de Sant Joan Baptista per construir una gran mesquita, ara coneguda com la Gran Mesquita de Damasc o simplement la Mesquita Omeia. Al-Walid també va ampliar la grandària del seu exèrcit i va desenvolupar una marina de guerra ben forta. Al seu regnat se'l considera com l'àpex del poder islàmic. El seu regnat fou de pau excepte les conquestes externes; no va deixar mai Síria excepte per dirigir el pelegrinatge el 710. Va mantenir l'equilibri entre kaysites i iemenites; el seu germà (i després successor) Sulayman fou governador de Síria i un altre germà, Umar (després també califa) fou governador d'Hedjaz i els dos foren favorables als iemenites. Un tercer germà, Maslama ibn Abd al-Malil, va governar la frontera amb Bizanci.

Fou també conegut per la seva pietat personal i moltes històries diuen del seu recitar continu de l'Alcorà. Al-Walid va morir a Damasc a finals de febrer del 715 i d'acord a la voluntat paterna va ser succeït pel seu germà Sulayman ibn Abd-al-Màlik amb el que no tenia molt bones relacions; un intent del difunt de fer reconèixer com a hereu el seu fill Abd al-Aziz ibn al-Walid no havia aconseguit cap resultat encara quan va morir.Precedit per:
Abd-al-Màlik
califa omeia de Damasc
705-715
Succeït per:
Sulayman

Notes[modifica]

  1. Renate Jacobi dóna com a data probable de naixement el 674, cf. Encyclopaedia of Islam. Second Edition, Brill Publishers, Leiden, s.v. "(al-)Walīd".

Referències[modifica]