Alboka

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalAlboka
Una alboka tradicional basca Modifica el valor a Wikidata
Tipussets of reedpipes with single reeds (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs422.22 Modifica el valor a Wikidata
Originari dePaís Basc Modifica el valor a Wikidata
Una alboka moderna feta per Osses
Gravat medieval de l'Alboka

L'alboka és un instrument musical semblant a una xirimia doble o clarinet, propi de la música del País Basc. Encara que l'alboka és un instrument de vent, el nom deriva de l'àrab "al-Buq" (البوق), que literalment significa "la trompeta" o "la banya". Tot i que és de llarg identificat amb el poble basc, segons alguns estudiosos musicòlegs l'instrument va ser originalment nadiu d'Àsia i va poder haver estat portat a Ibèria per la conquesta omeia d'Hispània. Ja era establert a la península Ibèrica cap al segle xiii, se n'esmenta el nom al "Poema d'Alexandre" i hi ha representacions de l'instrument com a decoració d'algunes esglésies medievals escultòriques. Entre els últims músics de l'instrument, els albokaris, hi ha: Ibon Koteron i Alan Griffin, un irlandès membre del grup de música basc que porta el nom de l'instrument. En algunes contrades de la Serra de Guadarrama fins a la dècada de 1940 es va tocar la denominada gaita serrana, de la família de les alboques.[1]

Referències[modifica]

  1. «La gaita de la sierra de Madrid». A: Anuario musical. Volums 11-12. Consejo Superior de Investigaciones Científicas, 1956, p. 124-142. 

Bibliografia[modifica]

  • Barrenchea, José Mariano y Riezu, P. Jorge de, "Alboka. Entorno folklórico" Arxiu Pare Donostia. Lecaroz (Navarra), 1976.

Discografia[modifica]

  • Alboka (grup musical) Lorius
  • Bidaia Oihan

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alboka