Vés al contingut

Alcofoll

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Dona amb alcofoll als ulls.
Bosseta d'alcofoll amb el bastonet d'aplicació. Kurdistan, 2009.

L'alcofoll són unes pólvores finíssimes de galena o de sulfur d'antimoni (estibnita o antimonita, SbS₃), de sofre i de greix animal emprades per a protegir (antibiòtic) i maquillar els ulls, en especial "la ratlla" o contorn, però també les parpelles, les pestanyes i les celles. Sol ser negre però pot ser de color gris segons la seva composició. Usat des de fa prop de 4.000 anys, es tracta potser del primer antibiòtic sintetitzat per l'home.[1]

Tradicionalment s'aplica mullant un bastonet en l'alcofoll, que després es fa lliscar entre les dues parpelles amb l'ull tancat, però sense estrènyer-lo, de manera que el contorn de dalt i d'avall es pinten alhora.

A Àfrica i a Àsia s'utilitza tradicionalment no només per estètica sinó perquè es considera una protecció per a les infeccions, en especial en deserts o indrets on és fàcil que hi entri pols. Així, és usat per homes i dones, i especialment és aplicat als nens. A Europa algunes dones l'usen com a maquillatge o bé usen llapis d'ulls, negre o d'altres colors, que pot ser o no complementat amb rímel o amb ombra d'ulls. En particular el negre als ulls és sovint usat per dones i homes que cerquen una estètica gòtica, punk, rock, etc.

[modifica]

A l'antic Egipte es creia que ennegrir els ulls protegia la vista de la lluminositat intensa del sol.

A l'Índia és comú posar alcofoll als nens pràcticament d'ençà que neixen, ja que existeix la idea que fa enfortir els ulls. A més, segons la cultura popular, els protegeix contra el mal d'ull.[2]

Vegeu també

[modifica]

Referències

[modifica]
  1. Finding out Egyptian Gods' secret using analytical chemistry : biomedical properties of Egyptian black makeup revealed by amperometry at single cells. De Issa Tapsoda, Stéphane Arbault, Philippe Walter i Christian Amatore. Estudi publicat conjuntament per químics del CNRS, de la universitat Pierre-et-Marie-Curie (UPMC) i de l'Escola Normal Superior (ENS) de París, en col·laboració amb el Centre de Recerca i de Restauració dels Museus de França (C2RMF). 15 de gener de 2010. (anglès)
  2. Composition of eye cosmetics (kohls) used in Cairo, de A. Hardy, R. Walton i R. Vaishnav. Int J Environ Health Res. 2004 Feb;14(1):83-91. (anglès)