Alonso de Montúfar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlonso de Montúfar

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1489 Modifica el valor a Wikidata
Loja (Imperi Espanyol) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 març 1572 Modifica el valor a Wikidata (82/83 anys)
Ciutat de Mèxic (Imperi Espanyol) Modifica el valor a Wikidata
Arquebisbe metropolità de Mèxic
1553 – 15 març 1572
← Juan de ZumárragaPedro Moya de Contreras →
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicEspanyols Modifica el valor a Wikidata
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióprevere catòlic de ritu romà Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Predicadors Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Alonso de Montúfar (c. 1489, Loja, Granada - † 7 de març de 1572, Ciutat de Mèxic) fou un dominic espanyol i segon arquebisbe de Mèxic.

Biografia[modifica]

Entrà de jove al convent de Santa Cruz de Granada, pertanyent a l'Orde de Predicadors, on va rebre l'hàbit i estudià arts menors i teologia. Fou escollit prior del seu orde i era molt freqüentat per la noblesa de la seva ciutat perquè fos confessor i guia espiritual, car era tingut per una persona molt sàvia.

Els marquesos de Mondéjar el recomanaren a Carles V, qui, en conèixer les seves virtuts i saviesa va decidir nomenar-lo successor de Zumárraga, qui havia mort uns anys abans i acceptà el seu nomenament el 1551.

Poc temps després d'arribar a Nova Espanya, l'arquebisbe Montúfar convocà un concili provincial el 1555 per tal de corregir els vicis i el desordre que s'havia estès després de la mort del primer arquebisbe.

En aquest primer concili provincial mexicà, Montúfar va exigir per als indis drets i privilegis, com establir més hospitals, permetre'ls casar-se d'acord amb llur voluntat, etc.

Luis de Velasco y Ruiz de Alarcón, segon virrei de Nova Espanya, fou un actiu col·laborador d'Alonso, tant en la protecció dels indis com en l'expansió de l'ensenyament i el cristianisme pel país.

El 1565 convocà el segon concili provincial mexicà per implantar les noves disposicions de l'Església establertes al Concili de Trento, així com per formar noves constitucions per defensar els indígenes.