Aluminat de sodi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicAluminat de sodi
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular81,961137 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaAlNaO₂ i NaAlO₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
O=[Al-]=O.[Na+] Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat2,693 g/cm³ Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió1.650 °C Modifica el valor a Wikidata

Aluminat de sodi és un compost químic important. És una font efectiva d'hidròxid d'alumini per a moltes aplicacions tècniques i comercials. En estat pur (anhidre) és un sòlid blanc cristal·lí amb la fórmula de NaAlO₂, NaAl(OH)₄ (hidratat),[1] Na₂O·Al₂O₃, o Na₂Al₂O₄. L'aluminat de sodi comercial està disponible com una solució o un sòlid.
Altres compostos relacionats, de vegades anomenats aluminat de sodi, es preparen per reacció de Na₂O i Al₂O₃ són Na₅AlO₄ Na₇Al₃O₈ i Na17Al₅O16, i NaAl11O17.[2][3]

Fabricació[modifica]

L'aluminat de sodi es fabrica per la dissolució d'hidròxid d'alumini en una solució de sosa càustica (NaOH). L'hidròxid d'alumini (gibbsita) es pot dissoldre en una solució aquosa al 20–25% de NaOH prop del punt d'ebullició. El producte resultant conté un 90% de NaAlO₂ i un 1% d'aigua.

Reacció d'alumini metàl·lic i àlcali[modifica]

L'aluminat de sodi també es forma per l'acció de l'hidròxid de sodi sobre l'alumini elemental que és un metall anfoteric. La reacció és altament exotérmica una vegada establerta i s'acompanya de la ràpida evolució del gas d'hidrogen. Aquesta reacció és de vegades escrita com:

2 Al + 2 NaOH + 2 H₂O → 2 NaAlO₂ + 3 H₂

tanmateix la solució també conté ió [Al(OH)₄] o de vegades l'ió [Al(H₂O)₂(OH)₄].[4]

Aquesta reacció s'ha proposat com una font potencial de combustible per als cotxes amb combustible hidrogen.

Usos[modifica]

En el tractament d'aigües s'utilitza com a complement de sistemes d'estovament d'aigua, com a ajuda coagulant per millorar la floculació, i per a l'eliminació de sílice i fosfat dissolts.

En la tecnologia de construcció, s'utilitza aluminat sòdic per accelerar la solidificació del formigó, principalment quan es treballa durant les gelades.

L'aluminat de sodi també s'utilitza en la indústria química del paper, per a la producció de focs artificials, producció d'alúmina, etc.

Les solucions d'aluminat de sodi són intermedis en la producció de zeolites.[5]

Referències[modifica]

  1. «Aluminium». chemguide.co.uk.
  2. "Identification and characterisation of three novel compounds in the sodium–aluminium–oxygen system", Marten G. Barker, Paul G. Gadd and Michael J. Begley, J. Chem. Soc., Dalton Trans., 1984, 1139–1146, doi:10.1039/DT9840001139
  3. Egon Wiberg, Arnold Frederick Holleman (2001) Inorganic Chemistry, Elsevier ISBN 0-12-352651-5
  4. Greenwood, Norman N.; Earnshaw, A.. Chemistry of the Elements. 2a edició. Oxford: Butterworth-Heinemann, 1997, p. . ISBN 0-7506-3365-4. 
  5. Alan Dyer, (1994), Encyclopedia of Inorganic Chemistry, R. Bruce King (ed.), John Wiley & Sons, ISBN 0-471-93620-0