An Unseen Enemy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAn Unseen Enemy

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióDavid Wark Griffith Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
MúsicaRobert Israel Modifica el valor a Wikidata
FotografiaBilly Bitzer Modifica el valor a Wikidata
ProductoraBiograph Company Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorGeneral Film Company Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena1912 Modifica el valor a Wikidata
Durada17 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor Modifica el valor a Wikidata
RodatgeFort Lee Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerethriller, cinema mut i cinema d'acció Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0002553 Filmaffinity: 309215 Letterboxd: an-unseen-enemy Allmovie: v144936 TMDB.org: 98056 Modifica el valor a Wikidata

An Unseen Enemy és una pel·lícula muda de la Biograph Company dirigida per D.W. Griffith i que va suposar el debut al cinema de Lillian Gish i Dorothy Gish.[1] Es va estrenar el 9 de setembre del 1912.[2]

Argument[modifica]

La mort d'un metge deixa òrfenes les seves dues filles adolescents. El germà gran aconsegueix convertir en diners en efectiu algunes propietats del metge. Com que s'està fent de nit i els bancs estan tancats, guarda els diners a la caixa forta de casa el seu pare, situada a una certa distància de la ciutat. Una criada, intenta apoderar-se dels diners aprofitant que el germà a tornat a la ciutat però es incapaç d'obrir la caixa forta. Aleshores es conxorxa amb un home que coneix per tal que l'ajudi a obrir-la. Tanquen les germanes en una habitació contigua i la criada, borratxa les amenaça mostrant una pistola a través d'un forat de la paret per evitar que intentin demanar ajuda. Les noies aconsegueixen telefonar al seu germà el qual organitza un equip de rescat. Mentrestant, un noi, enamorat de la petita ha vist per la finestra la seva desesperació i les ajuda a fugir. Tot i les dificultats que es troba en el camí el germà aconsegueix evitar el robatori en el darrer moment.

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Les germanes Gish vivien a Nova York i un dia anant a un nickleodeon en la pel·lícula van reconèixer a la pantalla a la que havia estat la seva veïna, Gladys Smith. Quan les dues noies es van presentar a la productora demanant per veure la Gladys es van trobar amb la sorpresa que havia canviat de nom i ara es feia dir Mary Pickford la qual va convèncer D.W. Griffith que les contractés. La primera pel·lícula en que vàrem participar va ser justament “An Unseen Enemy”. L'estil exuberant de direcció de D.W. Griffith va constituir un xoc per a les germanes Gish. Lillian escriuria en les seves memòries que en aquell Griffith era incapaç de recordar els seus noms i les cridava pel color de la cinta de cabell que portave (vermella i blava).[3] El pitjor va ser que la manera que Griffith fes veure què volia dir quan volia que expressessin por va ser comença a perseguir-les amb una pistola de veritat i disparant al sostre. Mary Pickford, una de les poques persones que no temia enfrontar-se a Griffith, el va prendre després a part i li va dir que no podia tractar d'aquella manera les seves amigues. A partir d'aquell moment el tracte del director ja va ser diferent.(REF3)

Referències[modifica]

  1. Thomson, David. The New Biographical Dictionary of Film: Sixth Edition (en anglès). Knopf Doubleday Publishing Group, 2014-05-06. ISBN 978-1-101-87470-7. 
  2. «Data from manufacturer’s list of releases». The Moving Picture News VI, 10, 07-09-1912, pàg. 32.
  3. Kramer, Fritzi. «An Unseen Enemy (1912) A Silent Film Review» (en anglès), 09-09-2013. [Consulta: 12 gener 2020].