Was He a Coward?

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaWas He a Coward?
Fitxa
DireccióD. W. Griffith
Protagonistes
GuióEmmett Campbell Hall
FotografiaBilly Bitzer
ProductoraBiograph
DistribuïdorGeneral Film Company
Dades i xifres
País d'origenEstats Units
Estrena16 de març de 1911
Durada17 minuts
Idioma originalmuda (títols en anglès)
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerewestern

IMDB: tt0001969 Modifica el valor a Wikidata

Was He a Coward? és una pel·lícula muda de la Biograph i distribuïda per la General Film Company. Va ser estrenada el 16 de març de 1911, dirigida per D. W. Griffith a partir d'un guió d'Emmett Campbell Hall i fotografia de Billy Bitzer.[1] Els protagonitzada principals eren Blanche Sweet i Wilfred Lucas. La pel·lícula es va realitzar entre el 23 i 27 de gener de 1911 als estudis de Los Angeles i a El Monte,[2] un ranxo del sud de Califòrnia.[3] A diferència de la majoria de les pel·lícules de l'oest de l'època, en aquest cas el protagonista és un anti-heroi que demostra la seva valentia sense haver d'usar la força.[4]

Argument[modifica]

Norris Hilton és un jove novelista de Manhattan que pateix una crisi de nervis i per consell d'un amic decideix abandonar-ho tot i anar a treballar en un ranxo a l'oest, ja que el treball físic a ple sol li farà recuperar l'estabilitat.

La seva aparença refinada diverteix Tom Burke, el capatàs del Bouble Bar Ranch, i és contractat més aviat com una broma. A l'arribada també li presenten Pop Wilson, propietari del ranxo, i la seva família i aleshores coneix Nan que li ofereix aigua, la filla de Pop de la que s'enamora a primera vista. Això molesta al capatàs que és deleix per la noia i per això indueix els altres treballadors a ridiculitzar el nouvingut amb l'esperança de que la noia l'oblidi. Hilton s'empassa les diferents humiliacions perquè està enamorat de la noia i no vol marxar. Com que l'estratègia no ha resultat, al final el capatàs intenta un altre pla, el d'insultar-lo per forçar-lo a barallar-se amb ell. Norris es nega a lluitar malgrat que el capatàs ho intenta tot per aconseguir-ho. La noia queda molt decebuda amb ell i l'acusa de ser un covard.

Un dia More Hawk, un pobre indi de la reserva, es veu afectat per la verola, i la gent del ranxo el deixa darrere una rasa que no pot traspassar perquè allà mori sol abans que encomani els altres. Hilton no ho permet i se l'endú en braços a una barraca abandonada, on el cuida i no traspassarà la línia a terra vigilada que marca el territori contagiós.

L'endemà, el pare de la noia també es posa malalt i la gent l'obliga a traspassar la línia de seguretat. Allà és acollit per Hilton que també el cuida, tot i que també comença a manifestar símptomes de la malaltia. Ike Peno, un dels treballadors va a ciutat a buscar un metge. Amb l'ajuda del metge Hilton aconsegueix que tots dos recuperin la salut però en canvi ell, tot i que curat, ha quedat completament marcat de verola. La gent però reconeix la seva valentia i fins i tot la noia el tracta com el seu heroi i es casen.[3][4][5]

Repartiment[modifica]

  • Blanche Sweet (Nan Eilson)
  • Wilfred Lucas (Norris Hilton)
  • Joseph Graybill (amic de Norris)
  • W. Chrystie Miller (Pop Wilson)
  • Dell Henderson (Tom Burke)
  • Kate Toncray (la minyona)
  • Francis J. Grandon (el metge)
  • Guy Hedlund (More Hawk)
  • William J. Butler (personatge a l'estació)
  • John T. Dillon (personal del ranxo)
  • Grace Henderson (personal del ranxo)
  • George Nichols (personal del ranxo)
  • Alfred Paget (personal del ranxo)
  • W.C. Robinson (personal del ranxo)
  • Charles West (personal del ranxo)

Referències[modifica]

  1. Bandy, Mary Lea; Stoehr, Kevin. Ride, Boldly Ride: The Evolution of the American Western (en anglès). University of California Press, 2012-10, p. 59. ISBN 9780520258662. 
  2. Usai, Paolo Cherchi; Bowser, Eileen. The Griffith Project: Films produced in 1911 (en anglès). British Film Institute, 2001-11-26, p. 13. ISBN 9780851709055. 
  3. 3,0 3,1 «Synopses of current films. Was he a coward?». The Nickelodeon, 11-03-1911, pàg. 284-5.
  4. 4,0 4,1 «Recent Films Reviewed. Was he a coward?». The Nickelodeon, 25-03-1911, pàg. 335.
  5. Gibson, J. Leroy «Was He a Coward?». The Motion Picture Story magazine, maig 1911, pàg. 74-76.