Anacrusi

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

L'anacrusa o anacrusi és una nota o un grup de notes al final d'un compàs que, melòdicament, preparen el temps fort del següent compàs. És a dir, una o diverses notes que cauen en temps dèbil i preparen el temps fort de la nota que vindrà. Com una petita embranzida (temps dèbil) que prepara la nota principal (temps fort).

inici de Bach-Werke-Verzeichnis 736, amb l'anacrusi marcat en roig Play Play (pàg.)

Per exemple, en un compàs de quatre temps, l'anacrusi es dóna quan la primera nota es troba al tercer o al quart temps del primer compàs. Si es troba al principi d'una peça, aquest primer compàs acostuma a ser incomplet, és a dir, en el primer i segon temps no hi hauria silencis sinó que directament no existirien ni s'escriurien. S'ha de tenir en compte també on acaben les frases musicals. Un mateix compàs pot contenir el final d'una frase i l'inici anacrúsic d'una altra.

Són melodies amb un començament anacrúsic, per exemple, El cant dels ocells (anacrusi: 1 síl·laba: En-), Ploreu, ploreu ninetes (anacrusi: 1 síl·laba: plo-), El gegant del pi (anacrusi: 2 síl·labes: el ge-), Cargol treu banya (anacrusi: 1 síl·laba: car-), L'hereu Riera (anacrusi: 1 síl·laba: Per), Els segadors (anacrusi: 2 síl·labes: Ca-ta-) o Yellow Submarine de The Beatles (anacrusi: 2 síl·labes: In the-).

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Anacrusi Modifica l'enllaç a Wikidata