André Jasinski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndré Jasinski
Biografia
Naixement1958 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Lieja (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
NacionalitatValó
Formació professionalAutodidacta
Activitat
Ocupaciófotògraf Modifica el valor a Wikidata
ArtFotografia
Obra
Obres destacables
La Ville et son cliché (1995)

André Jasinski (Lieja, 1958) és un fotògraf autodidacta való. Viu i treballa a Brussel·les. Compagina la seva producció fotogràfica amb el seu propi laboratori d'impressió, Jazz ColorLab,[1] a banda de la seva participació com a comissari en exposicions com La Ville et son cliché - Regards croisés Bruxelles-Genève, en la que també va exhibir part de la seva obra. A banda de la seva activitat en exposicions, també ha participat com a il·lustrador fotogràfic en l'obra d'Alexandre Vanautgaerden Un jardin philosophique.[2]

Obra[modifica]

Les seves sèries fotogràfiques oscil·len entre la naturalesa i els paisatges urbans, a través dels quals mostra el traç que la indústria deixa en ells. Un tret distintiu de la seva obra són les seves sèries de fotografies fetes en blanc i negre durant la nit.

Exposicions més importants[modifica]

Exposicions individuals més importants:

Exposicions col·lectives:

  • Bienale de la Photographie et de la Ville. 2001. Brussel·les
  • Bruxelles a l'infini. 2000. Brussel·les.

Espai 13[modifica]

Jasinski va formar part del cicle d'exposicions organitzades per la Fundació Joan Miró, a l'Espai 13. L'autor va exposar l'any 1992, del 30 d'Abril al 15 de Juny, la seva sèrie Holzwege (Els boscos misteriosos), un conjunt de 15 fotografies en blanc i negre fetes de nit. El concepte de Holzwege, segons el mateix Jasinski, fa referència a la utilització que el filòsof nazi Martin Heidegger en fa.

Publicacions[modifica]

Jasinski ha il·lustrat el llibre d'Alexandre Vanautgaerden, Un jardin philosophique,[3] fruit del treball que aquest últim va dur a terme com a projecte interdisciplinar d'àmbit internacional, que tenia com a objectiu la remodelació del jardí de la Casa d'Erasme de Rotterdam. Aquest treball va ser dut a terme en conjunt per Catherine Beaugrand, Marie-Jo Lafontaine, Perejaume, Pierre Portier]i Bob Verschueren. A més, van intervenir-hi l'arquitecte Benoit Fondu i el botànic Georges Mees.

D'altra banda, Jasinski ha publicat en diverses revistes especialitzades en fotografia, com la francesa Ciel Variable.[4]

Altres activitats professionals[modifica]

També ha fundat el seu propi laboratori d'impressió a Brussel·les (Jazz Colorlab) que rep feina de diferents fotògrafs importants, com és el cas d'Elina Brotherus. Es tracta d'un laboratori que conserva la tècnica de la impressió química manual de les fotografies analògiques.

Referències[modifica]

  1. «Jazz ColorLab». . Arxivat 2014-08-30 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2014-08-30. [Consulta: 12 abril 2013].
  2. «Contretype». Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 12 abril 2013].
  3. Vanautgarden, A. Un jardin philosophique. Brussel·les: Somogy, 2005. 
  4. «Ciel Variable». Arxivat de l'original el 2013-01-23. [Consulta: 12 abril 2013].

Bibliografia[modifica]

  • Vanautgarden, A. Un jardin philosophique. Brussel·les: Somogy, 2005.