Andrés Luis López-Pacheco y Osorio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrés Luis López-Pacheco y Osorio

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 agost 1710 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort27 juny 1746 Modifica el valor a Wikidata (35 anys)
Cavallerís major de la reina
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
CònjugeAna María Álvarez de Toledo Portugal Modifica el valor a Wikidata
ParesMercurio Antonio López Pacheco Modifica el valor a Wikidata  i Catalina de Moscoso-Ossorio y Mendoza Modifica el valor a Wikidata
GermansJuan Pablo Francisco López-Pacheco Modifica el valor a Wikidata
Premis

Andrés Luis López (Fernández) Pacheco y Osorio (de Acuña) (Madrid, 13 d'agost de 1710 - 27 de juny de 1746) va ser un aristòcrata i intel·lectual espanyol. Va ser Gran d'Espanya, X duc d'Escalona, XIII marquès d'Aguilar de Campoo, X marquès de Villena, VIII Marquès de la Eliseda, X comte de Xiquena, XVII comte de Castañeda i XIV comte de San Esteban de Gormaz.

Era fill de Mercurio Antonio López Pacheco, Gran d'Espanya, IX duc d'Escalona, XII marquès d'Aguilar de Campoo, IX marquès de Villena, VII Marquès de la Eliseda, IX comte de Xiquena, XVI comte de Castañeda i XIII comte de San Esteban de Gormaz i de Catalina Osorio de Moscoso y Benavides, filla dels comtes d'Altamira. Els seus germans van ser Josefa (1703) i Juan Pablo (1716-1751), Senyor de Garganta de Olla.

Va ser admès en la Reial Acadèmia Espanyola el 25 d'abril de 1726, per omplir la vacant d'Alonso Rodriguez Castañon, fiscal de l'Audiència de Sevilla. El 10 de juny de 1738, per unanimitat fou va nomenar tercer director perpetu de la Reial Acadèmia Espanyola. En 1739 presidi l'Acadèmia en presentar a Felip V d'Espanya, el sisè i últim tom del Diccionari de la llengua castellana.

Va ser gentilhome de Felip V d'Espanya, XII canceller major de Castella i cavallerís major de la reina Isabel Farnese. També va ser Cavaller de l'Orde del Toisó d'Or

En 1721 es va casar en primeres noces amb Ana María Álvarez de Toledo Portugal, XII comtessa d'Oropesa amb Grandesa d'Espanya, VII marquesa de Jarandilla, VIII marquesa de Frechilla i Villarramiel, VI marquesa del Villar de Grajanejos, X comtessa d'Alcaudete, X comtessa de Deleitosa. Va contreure matrimoni en segones noces amb Isabel María Pacheco y Téllez-Girón. La seva filla va ser María Ana López Pacheco y Álvarez de Toledo Portugal.

Bibliografia[modifica]

  • Soler Salcedo, Juan Miguel "Nobleza Española, Grandeza Inmemorial, 1520". Editorial Visión Libros. Madrid. 2008.
  • Ferrer del Rio, Antonio "Revista Ibérica de Ciencias, Política, Literatura, Artes é Instruccion Pública". Tomo II. Editorial Imprenta de Manuel Galiano. Madrid. 1862.

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Alonso Rodríguez Castañón

Acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola
Cadira C

1725-1746
Succeït per:
Francisco Antonio de Angulo