Angle inscrit

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

En geometria, un angle inscrit és l'angle comprès entre dues cordes (o una secant i una tangent en el cas degenerat, anomenat semi- inscrit ), que s'intersequen a la circumferència. És a dir, és l'angle definit per dues cordes que comparteixen un extrem.

Propietats[modifica | modifica el codi]

Mentre que un angle central té una amplitud \theta igual a la de l'arc que abasta, la de l'angle inscrit és la meitat de la porció de circumferència en el seu interior, \theta/2 .

Entre altres resultats, aquesta propietat permet demostrar que els angles oposats d'un quadrilàter cíclic són suplementaris, i que quan dues cordes a , b s'intersequen a l'interior del cercle, el producte de la longitud dels seus segments és el mateix a_1 \cdot a_2 = b_1 \cdot b_2 .

Demostració[modifica | modifica el codi]

Per entendre la prova, és útil dibuixar un diagrama com els de les figures.

Angle inscrit on una corda és un diàmetre[modifica | modifica el codi]

Angle inscrit \alpha i arc \theta

Siguin o al centre d'un cercle, u i v dos punts en la circumferència, i w l'altre extrem de la corda que passa per u i o . Sigui \theta l'amplitud de l'arc comprès entre les secants \bar{uv} i \bar{uw}, i \alpha el seu angle inscrit.

L'angle central \angle wov , també té amplitud \theta i és suplementari de \angle VOU = \beta . Per tant \theta+\beta = 180 °.

Com el triangle \triangle Va tenir té dos costats amb longitud igual al radi ( \bar{oo} i \bar{lectiu}), és isòsceles, per la qual cosa \angle Va tenir = \alpha . Atès que la suma dels angles interns d'un triangle és 180 °, hem de 2 \alpha+\beta = 180 , però \beta = 180 - \theta , de manera que 2 \alpha+180 - \theta = 180 , o el que és equivalent, 2 \alpha = \theta .

Per tant, l'angle inscrit \alpha té la meitat de l'amplitud de la porció de cercle en el seu interior \theta , \alpha = \frac{\theta}{2}.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Nota[modifica | modifica el codi]