Animal diürn

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Típic animal diürn, el xoriguer comú

Un animal diürn és aquell que es caracteritza per fer la seva activitat durant el dia i dormir a la nit.[1] Els animals no diürns poden ser nocturns (actius durant la nit) o crepusculars (actius principalment durant el crepuscle, és a dir, al vespre i a l'alba).[2] Hi ha moltes espècies animals diürnes, dins de gairebé tots els grans grups, com ara els mamífers, insectes, rèptils i ocells. El patró diürn és sovint controlat internament pel ritme circadiari de l'animal (ritme intern o endogen). En alguns animals, especialment els insectes, l'activitat és controlada per patrons de l'entorn, externs a l'individu (ritme exogen o extern)[2]

Alguns animals d'hàbits principalment nocturns o crepusculars, han estat domesticats i convertits en mascotes i s'han convertit en animals diürns per coincidir amb el cicle vital dels humans. Altres animals han estat forçats a abandonar el seu cicle natural i substituir-lo per altre, per tal d'evitar els depredadors, així els castors han esdevingut criatures nocturnes arran la persecució pels caçadors humans.

Referències[modifica]

  1. Animal diürn a l'Enciclopèdia Catalana Rev. 26-07-2010
  2. 2,0 2,1 Gullan, P.J. i P.S. Cranston, 1994. The Insects: An Outline of Entomology. Chapman and Hall Londres. pàg. 115.