Vés al contingut

Ankh

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grafemaAnkh

Modifica el valor a Wikidata
Caràcter
𓋹 Modifica el valor a Wikidata
Tipuscreus heràldiques i jeroglífic Modifica el valor a Wikidata
Part deatributs del faraó Modifica el valor a Wikidata
Ankh
als Jeroglífic egipcis.
S34n
Aa1
orS34
[1]

L'Ankh, creu ansada (en llatí, creu amb nansa). També anomenada com la "creu de la vida" o la "creu egípcia", és un símbol en forma de creu amb la part superior en el·lipse. En l'antic Egipte, estava representat per un jeroglífic que significava "vida eterna" o "coure", sent el símbol més reproduït en la mitologia egípcia.[2] En llatí, es denomina crux ansata.[3]

L'origen és incert; segons E. Budge, podria haver evolucionat des del nus d'Isis. D'altres creuen que és l'estilització del sol ponent-se al riu o l'horitzó, o una sandàlia. Andrew Gordon, per la seva banda, pensa que ve del pit del bou, i s'associa amb el poder i l'estabilitat.

A les tombes, apareix com la petjada d'un déu, d'éssers de l'altra vida. És per això que els egipcis el portaven com a amulet per atreure la sort. Aquest ús ha passat a la cultura popular i al neopaganisme.

Simbolitza la unió dels déus egipcis o la unió a la familia.

Referències

[modifica]
  1. Collier, Mark and Manley, Bill. How to Read Egyptian Hieroglyphs: Revised Edition pg 23. Berkeley: University of California Press, 1998.
  2. Teissier, Beatrice. Egyptian Iconography on Syro-Palestinian Cylinder Seals of the Middle Bronze Age (en anglès). Saint-Paul, 1996, p. 104. ISBN 9783525538920. 
  3. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.28. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 7 novembre 2014]. 

Vegeu també

[modifica]