Aplec del Sénia

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentAplec del Sénia
Tipus aplec
Lloc País Valencià
Estat Espanya
Modifica les dades a Wikidata
Logotip de l'Aplec del Sénia (2015)
Actuació dels Xiqüelos i xiqüeles del Delta, la Muixeranga de Vinaròs i la Muixeranga de Castelló en l'Aplec del Sénia del 2015

L'Aplec del Sénia és un acte d'afirmació nacional dels Països Catalans que té per objectiu reivindicar la comarca natural del Sénia com a epicentre de la nació catalana. L'Aplec es va organitzar per primera volta l'any 2005[1] a Vinaròs i els dos anys posteriors a aquella edició -2006 i 2007- l'acte es traslladà a Alcanar. L'any 2008 s'organitzà a Ulldecona. Aquestes quatre edicions van ser organitzades pel Casal Popular del Sénia, amb seu a Vinaròs.

El 31 d'octubre de 2015, l'organització juvenil Arran (organització) i l'Associació de Joves de la Sénia, entre d'altres, van recuperar la trobada,[2][3][4] aquesta volta al municipi de La Sénia, sota el lema 'Calça't les espardenyes'.

Manifest de l'Aplec del Sénia de l'any 2015[modifica]

L’Aplec del Sénia torna a renàixer. Som un grup de joves dels pobles del Sénia, i volem reviscolar allò que va ser l’Aplec del nostre territori, un territori que tot i les divisions administratives i les trabes que impedeixen la nostra comunicació, es veu dia a dia com una realitat propera on la gent, llengua i cultura conviuen amb tota la naturalitat que ens fa ser qui som: Un poble viu i agermanat.

Per a nosaltres és tot un orgull trobar gent disposada a sortir al carrer, participar de la nostra realitat com a poble i reivindicar que lo Sénia no és cap frontera, sinó el nexe d’unió.

Que, tot i ser una terra aïllada de les capitals, la volem digna i plena d’oportunitats per a la nostra gent. No volem ser d’un lloc oblidat on va a parar tot el que no volen en altres llocs i que deixa la terra tocada de mort. Parlem del Castor, del Fracking i de les retallades en serveis públics, de l’estat de les carreteres, d’uns trens dignes per marxar a estudiar fora i perquè no volem un turisme agressiu que destruisca les nostres costes i muntanyes.

Per tot això fem l’Aplec, per reivindicar el que volem i, sobretot, el que som, una terra viva.Encetem una nova etapa, renaix l’Aplec del Sénia, una nova edició, la cinquena de la història!

Visca l’Aplec! Visca la terra!

Referències[modifica]

  1. «Aplec del Sénia 2005». Casal Popular del Sénia. [Consulta: 25 octubre 2015].
  2. «Crònica Aplec del Sénia 2015». Diari del Maestrat. [Consulta: 5 novembre 2015].
  3. «L'Aplec del Sénia 2015: reviscolant l'Aplec». La Calamanda.com. [Consulta: 4 novembre 2015].
  4. «Crònica de l'Aplec del Sénia». Llibertat.cat. [Consulta: 4 novembre 2015].