Aponogetonàcies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aponogeton)
Infotaula d'ésser viuAponogetonàcies
Aponogetonaceae Modifica el valor a Wikidata

Aponogeton distachyos
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAlismatales
FamíliaAponogetonaceae Modifica el valor a Wikidata
Planch., 1856
Tipus taxonòmicAponogeton Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
EstatusNomen conservandum Modifica el valor a Wikidata

Les Aponogetonaceae són una família de plantes amb flors dins l'ordre Alismatales. Les Aponogetonaceae es consideren lligades al complex de famílies que fa junt amb Potamogetonaceae i Najadaceae.

En dècades recent aquest família ha estat reconeguda universalment pels taxonomistes.[1] Aquesta família consta de només un gènere, Aponogeton, amb 40-50 espècies de plantes aquàtiques. Aquest nom va ser publicat en Supplementum Plantarum 32: 214 (1782). El nom deriva de la seva ubicació geogràfica. Algunes espècies es fan servir com planta ornamental dins aquaris..

Aponogeton[modifica]

Distribució[modifica]

Són plantes aquàtiques que es troben en les regions tropical a temperades càlides d'Àfrica, Àsia i Australàsia.[2]

Aponogeton distachyos 's originari d'Àfrica del Sud però s'ha naturalitzat al sud d'Austràlia, Oest d'Amèrica del Sud i Oest d'Europa.

Diverses de les 11 espècies de Madagascar dins aquest gènere s'han introduït com plantes d'aquari: Aponogeton boivinianus, A. longiplumulosus, A. madagascariensis i A. ulvaceus. Aponogeton bernierianus, A. capuronii, A. decaryi and A. tenuispicatus s'han importat però són difícils de mantenir. De les 16 espècies asiàtiques i australianes, A. crispus, A. elongatus, A. rigidifolius, A. robinsonii i A. undulatus són útils com planta d'aquari. Aponogeton jacobensii, A. natans i A. loriae, s'han cultivat però no s'ha provat el seu comportament com planta d'aquari..

Ecologia[modifica]

Moltes espècies poden suportar el període sec entrant en dormància gràcies als seus tubercles.

Ús[modifica]

A més de com a planta ornamental d'aquari o basses, algunes espècies tenen els tubercles comestibles tant pels humans com pels ramats.

Algunes espècies[modifica]

Fonts:[3][4][1]

Cultiu[modifica]

Tots els Aponogetons són fàcils de cultivar. En el període de descans s'ha de tenir en compte que totes les espècies tenen tubercle (excepte A. rigidifolius que té un rizoma) i experimente un període de dormància natural corresponent a l'estació seca del seu lloc d'origen i en el cas de les espècies asiàtiques el període de descans correspon al període fred. En condicions de cultiu, durant la dormància es guarden els tubercles en sorra en un lloc fosc i fresc durant 2-3 mesos entre 10 i 18 °C. Fins que no es vegi que broten noves fulles no s'han de tornar les plantes a l'aquari o la bassa.[5]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 van Bruggen, H. W. E. «Monograph of the genus Aponogeton (Aponogetonaceae)». Bibliotheca botanica. E. Schweizerbart'sche Verlagsbuchhandlung [[[Stuttgart]]], 33, 137, 1985, pàg. i-viii, 1–76. ISSN: 0067-7892 [Consulta: 13 març 2010].
  2. Watson, L. & Dallwitz, M. J. (1992 onwards): Aponogetonaceae Arxivat 2007-01-03 a Wayback Machine.
  3. African Flowering Plants Database: Aponogeton
  4. Huxley, A., ed. (1992). New RHS Dictionary of Gardening. Macmillan ISBN 0-333-47494-5
  5. Gesting, B. Nature and Aquarium

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aponogetonàcies