Aristòbul (fill d'Herodes)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Aristobul (llatí: Aristobūlus; grec antic: Ἀριστόβουλος [=Aristóboulos], Ἀριστόβουλος) fou un dels fills d'Herodes el gran i de Mariamne I. Junt amb el seu germà Alexandre fou enviat a Roma i en tornar a Judea el seu germà Antípatre va instigar les sospites del pare contra els dos fills. Antípatre va tenir l'ajut de Ferores (que era pare de Berenice, dona d'Aristobul) i de la seva tia Salomé I. Unes indiscrecions d'Aristobul i Alexandre a l'enterrament de la seva mare els van fer encara més sospitosos i Herodes els va denunciar a August (a Aquileia any 11 aC) però l'emperador els va poder reconciliar.

El 8 aC els dos germans foren acusats de nou de complot i aquesta vegada la reconciliació fou cosa del rei Arquelau de Capadòcia, sogre d'Alexandre.

Finalment el 6 aC una tercera acusació, ordida per Euricles, un aventurer lacedemoni, va triomfar. August va donar permís a Herodes per prendre mesures i el rei els va portar a Beirut on foren jutjats i condemnats, i foren penjats a la forca a Sebaste.