Heròdies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeHeròdies

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge bíblic humà Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciópolítica Modifica el valor a Wikidata
Títolprincesa Modifica el valor a Wikidata
Religiójudaisme Modifica el valor a Wikidata
NaixementJerusalem Modifica el valor a Wikidata, 15 aC Modifica el valor a Wikidata
MortLugdúnum dels Cònvenes Modifica el valor a Wikidata, 39 dC Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeHerodes Filip I i Herodes Antipas Modifica el valor a Wikidata
MareBerenice Modifica el valor a Wikidata
PareAristobul IV de Judea Modifica el valor a Wikidata
FillsSalomé III Modifica el valor a Wikidata
GermansAristobul el Jove, Herodes Pol·lió i Herodes I Agripa Modifica el valor a Wikidata
Altres
Càrrecprincesa Modifica el valor a Wikidata

Heròdies (7 aC- 39) fou una princesa idumea, filla d'Aristòbul i Berenice (neboda d'Herodes el Gran), casada primer amb Herodes Filip, el seu oncle, i després amb el germà d'aquest, Herodes Antipas. Fou mare de Salomé i, segons els evangelis, participà en una intriga que conduí a l'execució de Joan Baptista.

Evangelis[modifica]

Evangeli segons Mateu 14,11: «El dia del natalici d'Herodes, la filla d'Heròdies va ballar davant dels convidats, i va agradar tant a Herodes que aquest es comprometé amb jurament a donar-li el que demanés. Ella instigada per la seva mare, digué: -Dona'm aquí mateix en una safata, el cap de Joan Baptista-.»

Evangeli segons Marc 6,19: «Heròdies odiava [a Joan] i el volia fer matar [...] Herodes, amb motiu del seu natalici, va oferir un banquet als seus alts funcionaris, als tribuns de l'exèrcit i als personatges importants de Galilea. Durant el convit entrà la filla d'Heròdies a ballar, i va agradar tant a Herodes i als convidats que el rei digué a la noia: -Demana'm el que vulguis i t'ho donaré. [...] La noia va sortir i preguntà a la seva mare: -Què haig de demanar? Ella li respongué: -El cap de Joan Baptista.»

Autenticitat històrica[modifica]

Alguns erudits bíblics dubten que els Evangelis donin una història exacta de l'execució de Joan. Segons l'historiador Flavi Josep, Joan fou encarcerat i executat per Herodes Antipas per raons polítiques, a causa de la influència sediciosa del profeta. [2] Altres exegetes creuen que la història dels Evangelis recorda la lluita religiosa que oposà als monarques israelites Acab, i Jezabel al profeta Elies.

Robert Ambelain dubta que la història del ball sigui real, donat que en aquella època era impensable fer ballar a un familiar en públic. Hi havia ballarines que tenien la dansa per ofici i no eren gaire ben considerades.