Simó (germà de Jesús)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula de personaSimó
Modifica dades a Wikidata
Martiri de Sant Simeó (Menologi de Basili II; segle X).

Simó o Simon era un germà de Jesús, segons el Nou Testament. Es dóna a entendre que el nom de sa mare era Maria, i els seus germans eren Jacob el Just, Josep i Judes.

En Mateu 13:55, la gent pregunta sobre Jesús: «No és aquest el fill del fuster? No es diu sa mare Maria, i sons germans, Jacob, Josep, Simó i Judes?», mentre que en Marc 6:3 es pregunten: «No és aquest el fuster, fill de Maria, germà de Jacob, de Josep, de Judes i de Simó? No estan també ací amb nosaltres ses germanes?».

L'Església catòlica defineix una doctrina que els «germans de Jesús» no eren fills biològics de María,[1] el que forma part de la doctrina de la virginitat perpètua de Maria; per tant, rebutgen la idea que Simó era un fill biològic de Maria, la qual cosa suggereix que els anomenats desposyni eren o fills de Josep d'un matrimoni anterior (en altres paraules, mig germans) o bé eren primers de Jesús.[2] L'Enciclopedia Catòlica suggereix que Simó pot ser la mateixa persona que Simeó de Jerusalem o Simó el Zelota.[2] Els estudiosos protestants consideren a Simó com a germà de Jesús.

James Tabor, en el seu polèmic llibre The Jesus Dynasty [La dinastia de Jesús], suggereix que Simó era el fill de Maria i de Cleofás.[3] Així mateix, Robert Eisenman suggereix que era Simó Cefas (Simó la Roca), conegut en grec com Pere (de petros=roca), qui va dirigir la comunitat cristiana jueva després de la mort de Jacob l'any 62 d.C.[4]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Jimmy Akin, Ossuary of James - I: Burial Box of St. James Found?, Catholic Answers, <http://www.catholic.com/documents/ossuary-of-james-i-burial-box-of-st-james-found>
  2. 2,0 2,1 «The Brethren of the Lord». New Advent.
  3. Tabor, James. The Jesus Dynasty. Simon and Schuster, 2006, p. 90–91. 
  4. Eisenman, Robert. James the Brother of Jesus. Watkins, 2007.