Arzrunita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralArzrunita
Fórmula química Cu4Pb2(SO4)(OH)4Cl6·2H2O (?)
Classificació
Categoria sulfats
Nickel-Strunz 10a ed. 7.DF.60
Nickel-Strunz 9a ed. 7.DF.60
Nickel-Strunz 8a ed. VI/D.19
Dana 12.1.8.1
Propietats
Sistema cristal·lí ortoròmbic
Color blau, blau verd
Propietats òptiques biaxial
Pleocroisme strong
Dispersió òptica r > v forta
Més informació
Estatus IMA qüestionable (Q)
Referències [1]
Modifica les dades a Wikidata

L'arzrunita és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom d'Andreas Arzruni (1847-1898), professor de mineralogia a Aquisgrà, Alemanya, qui va identificar per primera vegada el mineral.

Característiques[modifica]

L'arzrunita és un sulfat de possible fórmula química Cu4Pb2(SO4)(OH)4Cl6·2H2O. Tot i que es tracta d'una espècie reconeguda per l'Associació Mineralògica Internacional, és un mineral incert i possiblement es tracti d'una barreja. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Es troba en forma de druses de cristalls prismàtics diminuts amb {110}, {010} i {001}, i amb cares petites de modificació de {111} i {021}.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'arzrunita pertany a "07.DF - Sulfats (selenats, etc.) amb anions addicionals, amb H2O, amb cations de mida mitjana i grans" juntament amb els següents minerals: uklonskovita, kainita, natrocalcita, metasideronatrita, sideronatrita, despujolsita, fleischerita, schaurteïta, mallestigita, slavikita, metavoltina, lannonita, vlodavetsita, peretaïta, gordaïta, clairita, elyita, yecoraïta, riomarinaïta, dukeïta i xocolatlita.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina de Buena Esperanza, a Challacollo, a la província d'Iquique, regió de Tarapacá, Xile. També ha estat descrita a la mina Maria (Attica, Grècia).

Referències[modifica]

  1. «Arzrunite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 8 juliol 2016].