Assassinat de Carlos Palomino

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'esdevenimentAssassinat de Carlos Palomino
Tipus assassinat
Data 11 novembre 2007
Modifica dades a Wikidata
Placa en memòria de Carlos Palomino col·locada per l'ajuntament de Madrid el 2016.

Carlos Javier Palomino fou un jove antifeixista, resident a Vallecas, que va morir assassinat per Josué Estébanez, un militar de l'exèrcit de terra espanyol i neonazi, al metro de Madrid. Per a aquest crim, Josué va ser condemnat a 26 anys de presó, quan va ser declarat culpable d'assassinat amb l'agreujant de discriminació ideològica, ja que en la sentència es va considerar provada l'adscripció ideològica extremista d'Estébanez.

Els fets[modifica]

Carlos no militava en cap organització, tot i que estava començant a col·laborar en accions, manifestacions i altres actes de caràcter antifeixista.

L'11 de novembre de 2007, Carlos, al costat d'altres activistes antifeixistes de Madrid, es dirigia cap a una contramanifestació, data que coincidia amb la manifestació convocada per Democracia Nacional en contra de la immigració i del racisme "antiespañol". Els contramanifestants van decidir viatjar en metro cap al lloc de la contramanifestació. Al mateix tren que els antifeixistes tenien la intenció de pujar, hi viatjava Josué, militar i simpatitzant de Democracia Nacional. Quan el tren va arribar a l'estació i, abans que els antifeixistes entressin al vagó, Josué va traure una navalla de la seva butxaca que va ocultar a l'espatlla i, quan entrà el grup de Carlos al vagó van rodejar al jove però no li van fer res al vore el ganivet que portava. Quan Carlos va entrar en el vagó no va veure l'arma i se li va encarar a Josué que li clavà el ganivet al cor de Carlos, un noi de setze anys. També, un altre jove antifeixista va resultar ferit en intentar atacar el militar, però la ferida no fou greu. Just després d'això, Josué Estébanez va seguir brandant la frase :"A vore qui és el següent".

Diversos mitjans informatius van descriure el successos com una baralla entre bandes, cosa que sempre han negat els antifeixistes, companys i amics de Carlos.[1]

La família de Carlos mai va rebre cap comunicació ni disculpa per part de la institució. Sí que ho va fer Alfredo Pérez Rubalcaba, Ministre d'Interior, que va assegurar a la mare del jove "que era un dels nostres".[2] A part del condol, els familiars de Carlos no han rebut mai cap ajuda del Govern que, fins i tot, els va rebutjar un escrit on es demanava una indemnització per ser víctimes d'un atac terrorista.[3]

L'assemblea de Madrid Antifeixista es va fer càrrec de les despeses judicials.

Des del seu assassinat, en Carlos ha esdevingut un símbol dels moviments antifeixistes d'extrema esquerra. La seva mort ha servit, d'altra banda, perquè a Madrid, particularment, i a la resta de l'estat, d'una manera més suau, s'enforteixin les assemblees, organitzacions i plataformes antifeixistes. També ha aconseguit que els mitjans de comunicació majoritaris de l'estat espanyol donessin més rellevància a les accions de rebuig del feixisme, del racisme i de l'homofòbia.

Hi ha hagut diversos moviments que han demanat la llibertat de José Estebánez argumentant que defensava la seva vida, ja que es trobava rodejat per més de cinquanta joves d'extrema esquerra antifascista armats amb diverses armes blanques i que després de l'atac a Carles va ser perseguit i li van donar una pallissa al costat d'una comissaria.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Carlos germà, nosotr@s no oblidem Coordinadora Antifascista de Madrid, diumenge, 11 de novembre de 2007
  2. Estébanez va atacar a Carlos per sorpresa, segons les càmeres La Haine, 03.04.08
  3. Estébanez va atacar a Carlos per sorpresa, segons les càmeres La Haine, 03.04.08.

Enllaços externs[modifica]