Bota (recipient)

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Bóta)
Jump to navigation Jump to search
Aquest article tracta sobre el recipient. Si cerqueu el calçat, vegeu «Bota».
Barrils de whisky Jack Daniels
Barril de vi de fusta.
bóta de vi de pell.

Una bóta[1] és un recipient fet de fusta o pell destinat a contenir begudes alcohòliques en general vins de criança i destil·lats.[2]

Un barril és una bóta de reduïdes dimensions en general amb una capacitat entre 7 i 150 litres. També s'anomenen, segons la seva capacitat: botall, barral, barraló, carretell, etc. Molt sovint els barrils que no s'utilitzen per a l'envelliment de begudes alcohòliques no són de fusta sinó d'altres materials com metall, làmina d'acer, alumini, acer inoxidable, plàstic de polietilè, etc.

Quan són més grans que un barril s'anomenen barrica, mig vaixell i pipa (de 200 a 500 litres) i vaixell (o el castellanisme bocoi), tona i tonell (de 500 a 700 litres).

Les bótes i els barrils són fets amb seccions circulars ovals i més llargues que amples. Les peces de fusta que formen una bóta es diuen dogues i estan unides per cèrcols de fusta o d'acer.

La fusta de roure de les bótes s'utilitza per envellir vins, la fusta de roure més apreciada és la del roure llemosí que, un cop tallada, ha madurat prop de dos anys abans de fabricar la bóta. El roure americà també es fa servir, però com que és una espècie de roure diferent i no passa el termini de dos anys d'envelliment, no dóna les mateixes característiques a la beguda alcohòlica.

Algunes equivalències en volum de barrils[modifica]

  • El barril de cervesa equival a 31,5 galons, vora 119,24 litres
  • El barril de petroli és una mesura de volum no estandarditzada però molt utilitzada com a referència de preus, que equival a 42 galons, prop de 159 litres.

Altres usos[modifica]

En adoberies s'usen bótes per adobar les pells. Alguns exemples es poden veure al Museu de la Pell d'Igualada.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bota (recipient) Modifica l'enllaç a Wikidata
  1. «bóta» Diccionari Normatiu Valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  2. «Diccionari de la llengua catalana» (en català). IEC. [Consulta: 23 febrer 2018].