BARTOC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Logotip de BARTOC
Logotip de BARTOC

El Basic Register of Thesauri, Ontologies & Classifications (BARTOC), en català, "Registre bàsic de tesaurus, ontologies i classificacions", és una base de dades de vocabularis controlats. El seu objectiu principal és documentar en un mateix lloc i amb intenció exhaustiva, tota mena de sistemes d’organització del coneixement (KOS), com ara sistemes de classificació, tesaurus i catàlegs d’autoritats per tal d’aconseguir-ne una major visibilitat, ressaltar les seves característiques, fer-los consultables i comparables, i afavorir l’intercanvi de coneixement. A diferència d'altres registres de terminologia, BARTOC inclou qualsevol mena de KOS de qualsevol àrea temàtica, en qualsevol idioma, format de publicació i qualsevol forma d'accessibilitat. A més, recull una llista d'altres registres de terminologia.[1]

La creació de BARTOC va estar motivada per dos àmbits dins de la biblioteconomia i documentació: l'elaboració de bibliografies i l'ensenyament de l'alfabetització informacional.[2] Des del seu llançament el novembre de 2013, BARTOC ha recopilat informació sobre uns 3.500 vocabularis controlats i gairebé 100 repertoris de terminologia. Prop de 140 dels vocabularis inventariats, contenen el català. Un estudi comparatiu de tipus i registres de terminologia va confirmar que BARTOC contenia "una quantitat relativament suficient de metadades".[3] El seu contingut està disponible en accés obert.

El manteniment de BARTOC el porta a terme un equip internacional d'editors, d'una dotzena de països d'arreu del món.[4] BARTOC ha estat reconegut per la International Society for Knowledge Organization (ISKO).

El novembre de 2020, la implementació de BARTOC es va traslladar de Drupal a la Biblioteca Universitària de Basilea a una nova infraestructura tecnològica desenvolupada amb el projecte coli-conc.[5][2] Des de llavors, BARTOC es troba allotjat a la Common Library Network (GBV) de Göttingen.

Referències[modifica]

  1. «BARTOC.org: Terminology Registries» (en anglès). [Consulta: 5 agost 2021].
  2. 2,0 2,1 Ledl, Andreas; Voss, Jakob. «Describing Knowledge Organization Systems in BARTOC and JSKOS» (en anglès), 23-05-2016. [Consulta: 5 agost 2021].
  3. «Knowledge Organization Systems and Their Typology [Eva Bratková, Helena Kučerová]», 08-08-2016. Arxivat de l'original el 2016-08-08. [Consulta: 5 agost 2021].
  4. «BARTOC.org: Contact». [Consulta: 5 agost 2021].
  5. «coli-conc - Welcome to coli-conc». [Consulta: 5 agost 2021].

Enllaços externs[modifica]