Bacillus anthracis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBacillus anthracis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Malaltiacarboncle Modifica el valor a Wikidata
Tinció de GramGrampositiu Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneProkaryota
RegneBacteria
FílumFirmicutes
ClasseBacilli
OrdreBacillales
FamíliaBacillaceae
GènereBacillus
EspècieBacillus anthracis Modifica el valor a Wikidata

Bacillus anthracis és un bacteri patogen gram positiu en forma de bacil que causa el carboncle, una greu malaltia del bestiar que pot infectar també l'espècie humana i és, per tant, una zoonosi. Pertany al grup Bacillus cereus, subdivisió del gènere Bacillus. El bacteri va ser aïllat simultània i independentment per primera vegada per Aloys Pollender, a Alemanya, i a França per Pierre Rayer i Casimir Davaine.[1] El 1877, quan Robert Koch era encara un metge rural, no dedicat bàsicament a la recerca, va publicar un article sobre els seus experiments amb B. anthracis en què es demostrava fefaentment que un microorganisme determinat causava una malaltia específica en un animal. També va reeixir en el seu cultiu i va confirmar el descobriment del fenomen d'esporulació descrit per Ferdinand Cohn.[2]

El nom específic de l'espècie, anthracis, prové del grec anthrakis (ἄνθραξ), 'carbó', i es refereix al carboncle cutani, la malaltia humana més comuna produïda pel bacteri, en la qual es formen lesions negres a la pell. La inhalació de les espores, però, pot causar el carboncle pulmonar, una greu malaltia que pot ser mortal perquè, des dels pulmons, els bacteris poden difondre's a tot el cos, on causa dany mitjançant la toxina que produeix, formada per tres proteïnes codificades per un plasmidi.[3] La infecció per Bacillus anthracis també causa malaltia (carboncle bacteridià) en animals com vaques, ovelles i cabres que poden ser font de contagi per als humans.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bacillus anthracis
  1. 1,0 1,1 Madigan M, Martinko J (editors).. Brock Biology of Microorganisms. 11a ed.. Prentice Hall, 2005. ISBN 0-13-144329-1. 
  2. Robert, Koch. «The etilogy of anthrax, based on the life history of Bacillus anthracis». A: Thomas Brock. Milestones in Microbiology (en anglès). Washington D.C.: American Society for Microbiology, 1961, p. 89-95. ISBN 0-914826-06-9 [Consulta: 16 novembre 2021]. 
  3. Schaechter, Moselio; Ingraham, John L.; Neidhardt, Frederick C. Microorganismes. Barcelona: Reverté, 2008, p. 451-452. ISBN 978-84-291-1860-5 [Consulta: 16 octubre 2021].