Bacinet

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Bacinet del segle XIV

Un bacinet era un casc de ferro al principi hemisfèric i més tard punxegut que cobria les orelles i el coll, amb visera o sense, que es va emprar a l'Edat Mitjana des del segle XI fins al primer terç del segle XV. Per a alguns ve aquest nom del llatí bàrbar bacinetum , i altres creuen que el va agafar pel fet d'assemblar-se a un bací.

La principi el portaven els cavallers sota l'elm, no només com a reforç, sinó també perquè l'elm era tan pesat i incòmode que no es podia aguantar gaire temps, d'aquí el costum de treure-se'l i suspendre'l de l'arçó de la sella, sinó el portava l'escuder.

Per no quedar amb la cara descoberta, es va addicionar el bacinet amb la visera i es va adoptar l'ús d'un bacinet petit, encoixinat amb sendal, seda o cotó, que es posava sota d'aquell. Per tal de donar-li major subjecció, s'unia al gorjal de malles, mitjançant ferrets i per aquest motiu estava ple de foradets.

Soldat amb bacinet

El bacinet no es va fer punxegut ni es va addicionar amb la visera fins al segle XIV i aquesta era la finalitat del casc distintiu dels combatents del carrer.

Quant a la visera, a França se'n van adoptar inicialment una en forma de trampa movible mitjançant dos pivots que la subjectaven als costats. El 1310 va ser substituïda per una altra de forma cònica i el 1350 es va completar el bacinet amb una bavera, sobre la qual s'ajustava la visera deixant més protegida la cara. L'últim perfeccionament es va donar al bacinet cap al 1380 que va consistir a perllongar-lo fins que tingués com a punts de suport les espatlles i llavors també es va substituir la forma cònica de la visera per l'hemisfèrica.

A la península Ibèrica, el bacinet va tenir forma ovoide i punxeguda i visera plana. Aquest és el tipus que apareix en el famós còdex del segle XIV de la "Guerra Troyana" (Biblioteca de l'Escorial). Es van usar bacinets de tall sense visera i adornats amb pedreria i de vegades amb corona, com demostra una efígie del Príncep Negre.

Derivats d'ell hi ha cascs com l'elmet.

Variacions[modifica]

  • Bacinet amb nasal . Bacinet amb protecció frontal per al nas que es va imposar al segle XII i que es va popularitzar a la península Ibèrica al segle XIII. Anava decorat amb figures geomètriques simples.[1]
  • Bacinet de merlet . Eren més reforçats que els corrents i de molt general ús a Alemanya.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Glossari de veus de armeria , Enrique de Leguina, 1912

  1. Diccionari Enciclopèdic Gaspar i Roig de 1870

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bacinet Modifica l'enllaç a Wikidata