Baldomer Cateura i Turró

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaBaldomer Cateura i Turró
Baldomer Cateura (1896).jpg
Baldomer Cateura. Fotografia dels Fotògrafs Napoleon publicada a la La Ilustracion Española y Americana XLVIII (1896), p.393
Dades biogràfiques
Naixement 11 de desembre de 1856
Palamós
Mort 26 de gener de 1929 (72 anys)
Barcelona
Activitat professional
Ocupació Músic i mandolinista
Modifica dades a Wikidata

Baldomer Cateura i Turró[1] (Palamós, 11 de desembre del 1856Barcelona, 26 de gener del 1929) va ser un músic català, bandurrista i mandolinista.

Té un carrer dedicat a Palamós.

Biografia[modifica]

Mandolina Española amb peu

Rebé les primeres nocions de solfeig de mossèn Ramon Marull,[2] i als vuit anys començà a estudiar teoria i piano amb el músic palamosí Antoni Roger. Poc després deixà el piano per la guitarra, instrument que estudià inicialment amb Josep Pou[3] i, posteriorment, de forma autodidacta amb el Nuevo método para guitarra de Dionisio Aguado (primera edició, 1843). També rebé lliçons de música de Josep Rodoreda, a Barcelona. Als 18 anys s'afeccionà a la bandúrria, l'estudià a fons i formà un quartet amb Beltrán, Hernández i Miquel Mas; feren gran nombre de concerts pel nord de Catalunya i el sud de França. Estigué a Madrid per estudiar l'orquestra d'instruments de pua de Manuel Mas, i posteriorment anà a València atret per la fama del concertista de bandúrria Carlos Terrazza, amb qui formà un quintet que va fer concerts en diverses capitals europees.

S'establí a Barcelona, es casà, i el 1887 es dedicà al comerç amb l'agència de la "Compañía Navegazione Generale Italiana", feina que compaginava amb la consecució de les seves inquietuds artístiques. Basant-se en la mandolina milanesa inventà un nou tipus de mandolina (que anomenà Mandolina Española), afinada com una bandúrria però amb cordes simples, que va fer construir a Alemanya i Barcelona. També creà el "piano-pédalier" (1896), un sistema de quatre pedals extres per a piano que permetia obtenir efectes de sonoritat especialment aptes per a l'acompanyament d'instruments de plectre; el presentà en l'Exposició de Belles Arts i Indústries Artístiques de Barcelona i en l'Exposició del Teatre i la Música de París del 1898, amb gran èxit; un incendi a la fàbrica que el feia, però, acabà fent fum de l'invent. En l'any 1900 va ser nomenat agent de la companyia d'Assegurances Lloyd's; també era agent de duanes amb locals a Portbou i Cervera de la Marenda i es dedicava a la conservació i noliejament de vaixells.

En el camp teòric va publicar el mètode La escuela de la mandolina (1900), així com moltes obres per a mandolina i per al piano-pédalier: preludis, estudis, capritxos i arranjaments de grans compositors com Gluck, Bach, Mozart, Beethoven. Tingué gran amistat amb el guitarrista Francesc Tàrrega i amb el pianista i compositor Manuel Burgès. El seu alumne Félix de Santos li dedicà l'obra Estudios Artísticos.

Bibliografia[modifica]

 • La Escuela de la Mandolina Española Barcelona: Juan Ayné, 1900
 • Obra escogidas para mandolina española y piano Madrid: Ildefonso Alier (6 sèries)
 • 50 preludios de compositores célebres, Cadencias, Preludios y Estudios, y Capricho sobre un tema de Petschke para mandolina sola
 • Alborada asturiana Barcelona: J.M.Llobet
 • Capricho. Estudio sobre un tema andaluz Barcelona: Boileau
 • Capricho. Estudio sobre un tema de Pechatscheck
 • 2 quaderns d'Estudios poéticos per a mandolina

Gravacions[modifica]

 • La peça Soleà de Cateura en el CD The Romantic Mandolin, interpretat per Kizoh Sakakibara -mandolina- i Etsuko Sakakibara -piano- (Japó: Voicelle, 1995. Ref. VXD-95434).

Notes[modifica]

 1. Anomenat alguna vegada Torró de segon cognom, en la seva necrològica apareix com a Turró «Enllaç».
 2. Ramon Marull era organista i/o mestre de capella de l'església de Palamós, segons les fonts. Vegeu «Baldomero Cateura - Libros». Arxivat de l'original el 12 de gener de 2010.
 3. Josep Pou va ser un guitarrista i professor de guitarra català. Vivia a Barcelona en l'any 1870 i va ser mestre de guitarra de Baldomer Cateura. Sembla que pels voltants del 1878 va oferir alguns recitals a Girona. Vegeu «Baldomero Cateura - Libros». Arxivat de l'original el 12 de gener de 2010. .

Enllaços[modifica]