Banc d'inversió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La banca d'inversió o banca de negocis assisteix clients individuals, empreses privades i governs per obtenir capital. Ofereix diferent serveis reassegurança i consells quan actua com a agent del client per a l'emissió i venda de valors en els mercats de capitals,[1] en projectes de fusions i adquisicions i altres serveis financers a clients, com ara actuar d'agent de derivats financers, renda fixa, divises, matèries primeres i accions.[2]

La banca d'inversió generalment té dos grans segments de negocis: l'operació, comerç o intercanvi de valors per efectiu o altres valors (facilita les operacions, el market making) o la promoció de valors (underwriting, recerca) es considera el costat de la venda, ie, sell-side. D'altra banda, el tracte i serveis amb els fons de pensions, fons mutus, hedge funds, etc., constitueix el costat de la compra, ie, buy - side. En alguns països els bancs d'inversió operen tant del costat de la compra com de la venda.

Generalment els països exigeixen llicències especials per als bancs d'inversió i no permeten que operin simultàniament com bancs comercials, és a dir captant dipòsits.

Referències[modifica]

  1. «Banc d'inversió». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Grau, Albert. «Què és la banca d'inversió? (I)». Diari de Girona, 12-10-2019. [Consulta: 5 maig 2024].

Bibliografia[modifica]