Banc d'inversió

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La banca d'inversió o banca de negocis assisteix a clients individuals, empreses privades i governs a obtenir capital,[1] mitjançant underwriting i/o erigint-se en agent del client per a l'emissió i venda de valors en els mercats de capitals. Un banc d'inversió pot així mateix oferir serveis consultius a companyies interessades en fusions i adquisicions i altres serveis financers a clients, com ara actuar d'agent intermediari per market making, operació de derivats financers, renda fixa, divises, matèries primeres i accions.

La banca d'inversió generalment té dos grans segments de negocis: l'operació, comerç o intercanvi de valors per efectiu o altres valors (facilita les operacions, el market making) o la promoció de valors (underwriting, recerca) es considera el costat de la venda, ie, sell-side. D'altra banda, el tracte i serveis amb els fons de pensions, fons mutus, hedge funds, etc., constitueix el costat de la compra, ie, buy - side. En alguns països els bancs d'inversió operen tant del costat de la compra com de la venda.

Generalment els països exigeixen llicències especials per als bancs d'inversió i no permeten que operin simultàniament com bancs comercials, és a dir captant dipòsits.

Referències[modifica]

  1. de Weert, Frans. Bank and Insurance Capital Management (en anglès). John Wiley & Sons, 2011. ISBN 0470971649.