Barata

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La barata, permuta, bescanvi o troc és una operació econòmica a la que cada participant cedeix la propietat d'un (o d'un conjunt de béns) i en rep un altre.

La barata va ser l'única forma d'intercanvi de moltes economies de l'antiguitat com la de l'Egipte dels faraons o les dels pobles amerindis. L'absència de la circulació de moneda no era un obstacle per a la utilització d'unitats de compte. L'escassetat de les produccions obligava els agents econòmic a conèixer de memòria les relacions de canvi entre els productes, generalment fixes. Les indemnitzacions fixades per la justícia també es basaven sobre els valors fixats entre diferents objectes corrents, al món mediterrani antic era habitual la utilització del cap de bestiar, especialment el bou. El troc no va ser incompatible amb el desenvolupament de grans civilitzacions, ben organitzades i que van perdurar durant segles.

L'intercanvi basat en la moneda va reemplaçar la barata a les societats modernes, però no ha desaparegut completament ni del comerç interior ni dels intercanvis internacionals en tant que hi ha països que no disposen d'una divisa convertible.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barata
  • O'Sullivan, Arthur; Steven M. Sheffrin (2003). Economics: Principles in Action. Pearson Prentice Hall. ISBN 0-13-063085-3.
  • Mauss, Marcel. 'The Gift: The Form and Reason for Exchange in Archaic Societies.
  • Graeber, David. Toward an Anthropological Theory of Value