Economia del regal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'economia del regal o també economia del do (de l'angles gift economy) és una teoria social[1] en la qual els béns i serveis s'otorguen sense acord explícit de quid pro quo. És a dir que les nostres actuacions no es basin en l'interès o la vanitat («que al meu veí no li falti de res» o també «que allò que fem avui sigui recordat demà»). L'economia del regal es dona en cultures o subcultures en les que ja s'esperen recompenses socials o intangibles, com el karma, l'honor, la lleialtat o qualsevol altra forma de gratitud. En alguns casos, regals simultanis o recurrents fan que la gratitud circuli entorn de la comunitat, el que es pot veure com una forma d'altruisme recíproc. En alguns casos s'espera que aquesta gratitud retorni en béns o serveis del mateix valor, donant suport polític, o un regal a una tercera persona. tot i així, es considera que l'autèntic esperit de l'economia del regal consisteix en tot el contrari: donar sense esperar rebre res a canvi.

Referències[modifica]

  1. Cheal, David J. The Gift Economy. New York: Routledge, 1988. ISBN 0-415-00641-4. pp 105.

Bibliografia[modifica]

  • David Cheal: The Gift Economy (1998), Routledge
  • Marcel Mauss: Essai sur le don. Forme et raison de l'échange dans les sociétés archaïques, 1925. Lewis Hyde l'anomena "treball clàssic sobre intercanvi de regals".
  • Lewis Hyde: The Gift: Imagination and the Erotic Life of Property, 1983 (ISBN 0-394-71519-5), en especial el primer capítol, "A Theory of Gifts", part del qual va ser publicat originalment com "The Gift Must Always Move" a Co-Evolution Quarterly Núm. 35, Tardor de 1982.
  • Theodor Waitz: Anthropologie der Naturvölker Von Theodor Waitz, Georg Karl Cornelius Gerland, Georg Gerland. Veröffentlicht 1862. «Enllaç». (zum Thema Geschenke), «Enllaç». PDF

Enllaços externs[modifica]