Karma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Nus infinit
Roda budista d'oració, en un temple nepalès, feta a mà
Els símbols del karma ―como el nus infinit― són comuns a l'Àsia. El nus infinit simbolitza la interconexió entre les causes i els efectes, un cicle kàrmic que continua eternament. Aquest nus també apareix al centre de la roda budista d'oració.

El karma (mot sànscrit, escrit en devanagari " कर्म ", i dit en pali kamma: fer, acte) és un terme de la filosofia índia que designa el principi de la causalitat universal que resulta de l'acció. Es tracta d'una noció essencial del funcionament del samsara (o "cicle de les reencarnacions"), un dels fonaments del pensament indi; dins d'aquest context, el karma és el conjunt d'actes –positius, negatius o neutres– que efectua cada individu i que marquen la seva consciència, condicionant les seves futures encarnacions.[1]

La llei del karma és el centre de les religions originades a l'Índia: hinduisme, sikhisme, budisme i jainisme. Tot i que en el budisme es limita als pensaments, paraules i accions voluntàries i no a totes com en l'hinduisme: els efectes de tots aquests actes creen les experiències presents i futures i fan la persona responsable de la seva pròpia vida.

Cultura popular[modifica]

En la cultura popular, el karma ha passat a ser sinònim de fama o reconeixement en jocs i comunitats virtuals, per exemple Menéame.[2]

La sèrie de televisió My Name Is Earl gira al voltant d'aquesta creença però simplificada. Si fas coses dolentes te'n passaran de dolentes i si fas coses bones et passaran coses bones.

Bibliografia[modifica]

  • Chapple, Christopher. S. Nicholson. Karma: rhythmic return to harmony. Illinois: Quest Books, 1990. ISBN 0835606635. 

Referències[modifica]

  1. Powis Hoult (1910): A dictionary of some theosophical terms (pàg. 67), 1910.
  2. Huertas Roig, Assumpció «Uso y utilidades de las herramientas de análisis online para la evaluación de la comunicación de las marcas de destino a través de los social media» (en castellà). Sphera Publica, Las relaciones públicas para el cambio social, 05-06-2014, pàg. 117–134. ISSN: 1576-4192. «El impacto y el karma son indicadores de engagement.»

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Karma