Devanagari

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
No veieu bé alguns caràcters?
Infotaula sistema d'escripturaDevanagari
Aum Om black.svg
Tipusalfasil·labari, escriptura de caixa única i escriptura natural Modifica el valor a Wikidata
Llengüespràcrit, Avadhi, idioma bhili, bhojpuri, bodo, Braj Bhasha, Chhattisgarhi (oc) Tradueix, dogri, gujarati, Haryanvi (oc) Tradueix, hindi, hindustànic, caixmiri, konkani, magahi, maithili, marathi, idioma marwari, mundari, newar de Katmandú, nepalès, pali, panjabi, rajasthani, Sadri (en) Tradueix, sànscrit, santali, seraiki, Sherpa (en) Tradueix, sindhi, Surjapuri (en) Tradueix, Angika (oc) Tradueix, hindi de Fiji, gondi, oraon i saurashtra Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XI Modifica el valor a Wikidata
Basat enNāgarī script (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ISO 15924Deva Modifica el valor a Wikidata (315 Modifica el valor a Wikidata)
Direcció del textd'esquerra a dreta Modifica el valor a Wikidata
Interval UnicodeU+0900-097F, U+A8E0-A8FF i U+1CD0-1CFF Modifica el valor a Wikidata
Mapa de distribució
Devanagari Verbreitung.svg
Rigveda manuscrit en devanagari (començament del segle XIX)

El devanagari (en sànscrit: देवनागरी, devanāgarī) és un alfabet abugida utilitzat per a escriure idiomes com el sànscrit, l'hindi, el nepalès, el marathi, el caixmiri, el sindhi, el bihari, el bhili, el konkani o el bhojpuri. És un dels alfabets més utilitzats a l'Índia i al Nepal.


Orígens[modifica]

L'escriptura devanagari sorgeix prop de l'any 1200 dC a partir de l'escriptura siddham, substituint gradualment l'escriptura sharada. Ambdues són descendents immediats de l'escriptura gupta, la qual va derivar de l'escriptura brahmi, que probablement va sorgir al segle iii aC. Els descendents del brahmi formen la família bràhmica, incloent-hi els alfabets nacionals de moltes altres llengües de l'Índia.

Etimologia[modifica]

El mot devanagari deriva del sànscrit deva 'diví, excel·lent', i nagari 'urbà', un adjectiu vriddhi femení que deriva de nàgara 'ciutat'. Ambdós formen un compost tatpurusha, que podria traduir-se com '(escriptura) urbana divina', la qual cosa probablement identificava a la devanagari dins d'un grup més gran d'escriptures nàgari ('urbanes'). L'escriptura nàgari és una forma primerenca de devanagari, apareguda al voltant del segle viii com a variant oriental de l'escriptura gupta, i contemporània amb la sharada, la seua variant occidental. El nom devanagari hauria d'entendre's, aleshores, com "forma excel·lent (o perfeccionada) de l'escriptura nàgari".

Principis[modifica]

El devanagari és un alfabet del tipus anomenat abugida, on cada consonant té una vocal inherent (a) que pot ser canviada amb diferents signes vocàlics diacrítics. La majoria de les consonants poden unir-se a una altra o altres, suprimint d'esta manera la vocal inherent. La forma resultant és coneguda com a lligadura. Les consonants lligades normalment són una variant simplificada de la consonant normal (normalment se suprimeix el traç vertical de la consonant), encara que en algun cas la forma lligada pot diferir de la forma no lligada.

El devanagari s'escriu d'esquerra a dreta. En sànscrit les paraules s'escrivien juntes, sense espais, de manera que la línia horitzontal superior era contínua, encara que existien certes excepcions a aquesta regla. La ruptura de la línia superior marca pauses de respiració. En les llengües modernes s'usa separació entre paraules. El devanagari no fa distinció entre majúscules i minúscules.

El devanagari té d'una banda 16 śakti, que inclouen les svara (lit. "so, to, accent", sons purs, o vocals) més l'anusvāra ( o , m amb punt inferior o superior) i la visarga (, h amb punt inferior); i d'altra banda 34 vyañjana ("ornaments", consonants). Una akshara (síl·laba) es forma amb la combinació d'una o cap vyañjana i una o mes svara, i representa la unitat fonètica de la shabda (paraula). Per a escriure un akshara s'apliquen a la vyañjana modificadors diacrítics estàndard que representen les svara.

Les śakti i les vyañjana s'ordenen i agrupen lògicament per al seu estudi o recitació. Així, els sons purs, a, i, u, (r amb punt a sota) i (l amb punt a sota), i les seues versions allargades (aa, ii, uu, i ḷḷ) són seguits per les formes combinades (e, ai, o, au), nasals () i aspirades (). Les vyañjana en si s'agrupen en 6 grups (files) o varga de 5 membres (columnes). Les primeres cinc files progressen en el sentit velar, palatal, retroflexa, dental i labial, en correspondència amb els punts d'articulació de la llengua cap a parts cada vegada més externes en fer el so. Les vyañjana restants són tècnicament sonores, sibilants, o àmpliament usades com a formes conjuntes. Per a cada fila o grup, les columnes avancen lògicament cap a sons més suaus, aparellats amb les formes aspirades, i finalitzant amb la forma nasal per a tal grup (és a dir, sorda, sorda aspirada, sonora, sonora aspirada i nasal).

La pronunciació del sànscrit escrit en devanagari manca completament d'ambigüitat (és completament fonètic). De mode semblant, es considera que cada paraula en sànscrit s'escriu d'una sola manera (descomptades les variants tipogràfiques modernes emprades per a representar formes conjuntes). Però als llenguatges moderns s'han acceptat certes convencions: per exemple, el truncament de la darrera vocal quan es parla, malgrat que estigui escrita en la forma completa. Existeixen també algunes convencions modernes sobre com escriure paraules estrangeres en devanagari.

Alguns textos sànscrits i mantres s'escriuen amb marques diacrítiques addicionals al damunt i a sota de les akshara per a indicar alçada i tempo del so, per a assegurar que la reproducció d'aquest és exacta.

Símbols del devanagari[modifica]

Totes les vocals s'annexen al damunt o a sota de la consonant, o d'un signe vocàlic AA afegit a la dreta de la consonant, a excepció del signe vocàlic I, que es posa a l'esquerra. La següent taula de vocals mostra a la columna "Lletra" conté el símbol escrit quan la vocal va sense consonant. La columna "Signe de la vocal amb [p]" diu el símbol escrit quan una vocal s'annexa a una consonant, mostrada amb la lletra "p" com a exemple. La columna "Nom Unicode" conté el nom donat a la vocal a l'especificació Unicode. La columna AFI diu el caràcter de l'Alfabet Fonètic Internacional corresponents a la pronunciació hindi del caràcter devanagari.

Vocals devanagari
Lletra Signe de la vocal amb [p] Nom Unicode AFI
(cap) a [ə]
पा aa [ɑ]
पि i [ɪ]
पी ii [i]
पु u [ʊ]
पू uu [u]
पृ r vocàlica ([rɪ] ([r ̩] en sànscrit))
पॄ rr vocàlica ([rɪ] ([rː̩] en sànscrit))
पॢ l vocàlica ([lɪ] ([l ̩] en sànscrit))
पॣ ll vocàlica ([lɪ] ([lː̩] en sànscrit))
पॅ e chandra
पॆ e curta [e]
पे e [e(ː)]
पै ai [ɛ] ([ai] en sànscrit)
पॉ o candra
पॊ o curta [o]
पो o [o(ː)]
पौ au [ɔ] ([au] en sànscrit)
Altres símbols modificadors
Símbols amb [p] Nom unicode Funció
प् virama Anomenada halanta o viraama, suprimeix la vocal inherent.
पँ candrabindu Nasalitza una vocal
पं anusvara Anusvaara nasalitza una vocal
पः visarga Afegeix una aspiració sorda després d'una vocal
प़ nukta S'utilitza per a indicar sons prestats del persa (per ex., p + nukta = f)
पऽ avagraha S'utilitza per a prolongar el so d'una vocal.

Quan no s'escriu cap vocal, s'ha de pronunciar una "a" posterior. Per a denotar específicament l'absència d'una vocal s'ha d'utilitzar una viraama (també anomenada halant).

Consonants devanagari
Lletra Nom Unicode Transliteració IAST AFI
ka k k
kha kh kh
ga g ɡ
gha gh ɡɦ
nga ŋ
tsha c
tshha ch h
dzha j
dzhha jh ɦ
nia ñ ɲ
ṭa ʈ / ɽ̊
ṭha ṭh ʈh / ɽ̊h
ḍa ɖ / ɽ
ḍha ḍh ɖɦ / ɽɦ
nna ɳ
ta t
tha th h
da d
dha dh ɦ
na n
pa p p
pha ph ph
ba b b
bha bh bɦ
ma m m
ya y j
ra r ɾ
la l l
lla ɭ
va v v
sha ś ɕ
ssa ʂ
sa s s
ha h h / ɦ

no s'utilitza en hindi. Tot l'alfabet s'utilitza en marathi

Els nombres en devanagari s'escriuen de la següent forma:

Números devanagari
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Lligadures[modifica]

Les conjuncions consonants de dos o més fonemes es fan combinant les aksharas mitjançant lligadures. Típicament, l'akshara precedent perd el seu traç vertical i es posa directament en contacte amb el següent. Quan les aksharas no tenen traços verticals, les aksharas següents normalment es posen a sota del precedent. Algunes vegades, les lligadures prenen formes no recognoscibles fàcilment com compostes de les aksharas individuals (per exemple, ). Els conjunts consonàntics que tenen r es tracten com un cas especial: la r- precedent es fa com un ganxo apuntat a la dreta sobre l'akshara següent, i la -r successora apareix com un traç inclinat afegit al traç vertical de l'akshara precedent.

El devanagari en Unicode[modifica]

El rang de caràcters Unicode del devanagari està entre U+0900 i U+097F. Els blocs grisos indiquen caràcters no definits

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F
U+090x
U+091x
U+092x
U+093x ि
U+094x
U+095x क़ ख़ ग़ ज़ ड़ ढ़ फ़ य़
U+096x
U+097x

Mapa de teclat en devanagari[modifica]

INSCRIPT[modifica]

INSCRIPT Mapa de teclat per Linux (variant Deva)

Programari[modifica]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Devanagari

Recursos electrònics[modifica]