Ixvarà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Vixnu i Xiva, portadors de l'epítet Ixvarà, muntant en elefant acompanyats per les consorts Lakxmi, Pàrvati, i per Vinayaka. Brama observa des del cel.

Ixvarà (en sànscrit ईश्वर īśvara, "controlador suprem") és un concepte del pensament indi que fa referència a Déu en tant que ésser suprem, en contrast amb l'impersonal transcendent braman.[1][2] A vegades s'utilitza el terme femení ixvarí (īśvarī), en particular en xactisme, per a referir-se a la divinitat suprema femenina.

Aquest concepte implica una visió monoteista i sovint monista a la qual adhereixen, d'entre les sis doctrines hinduistes, les escoles del samkhya tardà, ioga, vaixesika, vedanta i nyaya. En canvi, el samkhya primerenc i mimamsa no associaven el concepte d'ixvarà a cap ésser suprem. Al Ioga Sutra de Patanjali es pot interpretar el significat d'Ixvarà tant d'una manera teista com no teista.[2]

En les tradicions xivaïtes, el terme s'usa com un dels noms de Xiva en el mot compost Maheixvarà ("gran senyor").[3] En el budisme mahayana apareix com a part del mot "Avalokiteshvara", nom d'un bodhisattva venerat per la seva compassió (els bodhisattves són éssers il·lluminats que estan destinats a convertir-se en budes però posposen aquest estat final per ajudar a la humanitat). El nom en sànscrit Avalokiteshvara significa "Senyor que escolta els plors del món", "Senyor que mira cap avall amb compassió", o també "Senyor que mira en totes les direccions".[4][5][6]

Referències[modifica]

  1. «Ishvara | Hinduism» (en anglès). [Consulta: 30 juliol 2021].
  2. 2,0 2,1 «What is Ishvara? - Definition from Yogapedia» (en anglès). [Consulta: 30 juliol 2021].
  3. «īśvara nell'Enciclopedia Treccani» (en italià). [Consulta: 16 novembre 2022].
  4. «Avalokiteshvara | Buddhist Deity, Compassionate Bodhisattva | Britannica» (en anglès), 15-12-2023. [Consulta: 30 gener 2024].
  5. «Meet Avalokiteshvara, Buddhism's Bodhisattva of Infinite Compassion» (en anglès). [Consulta: 30 gener 2024].
  6. «Bodhisattva Avalokiteshvara (article)» (en anglès). [Consulta: 30 gener 2024].