Barranc de Fonguera (Abella de la Conca)

Infotaula de geografia físicaBarranc de Fonguera
Imatge
TipusCurs d'aigua Modifica el valor a Wikidata
Inici
Cota inicial1.235 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaAbella de la Conca (Pallars Jussà) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciócoll de Faidella Modifica el valor a Wikidata
Final
Cota final728 m Modifica el valor a Wikidata
Entitat territorial administrativaPallars Jussà (Catalunya) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAbella de la Conca Modifica el valor a Wikidata
Desembocadurariu d'Abella Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 09′ 25″ N, 1° 08′ 29″ E / 42.15693°N,1.141318°E / 42.15693; 1.141318
42° 08′ 58″ N, 1° 04′ 37″ E / 42.149405°N,1.076851°E / 42.149405; 1.076851
Afluent
Conca hidrogràficaconca de l'Ebre Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Mida3,2 (longitud) km

El barranc de Fonguera és un barranc, afluent del riu d'Abella. Pertany a la conca del Noguera Pallaresa, i discorre del tot dins del terme d'Abella de la Conca, a la comarca del Pallars Jussà, a la zona del sud-est del poble vell d'Abella de la Conca.

A la vall d'aquest barranc, prop de la confluència amb el riu d'Abella, és on hi ha l'església de Santa Àgueda, així com l'antiga escola, que ara acull la Casa de la Vila.

Neix en el costat occidental del coll de Faidella, prop de Ca l'Arte, i davalla cap a l'oest, emmarcada pel costat nord per la Serra de Carrànima i pel sud per la de la Sadella. El costat dret del seu curs passa per la Solana dels Botants, després per la Solana de Fonguera i més tard per la Solana de Planers. Desemboca en el riu d'Abella just a l'inici, pel nord, de los Plans, la zona plana del terme d'Abella de la Conca, sota mateix -al sud- de Ca l'Isidre, Cal Miquela, el Bon Pastor i la Granja del Moixarda.

El seu curs és força sinuós, més com més s'aproxima a la part plana del terme. La línia general és d'est-nord-est a oest-sud-oest, però fa diverses fortes inflexions cap al sud o cap a ponent. Al llarg del seu recorregut rep l'afluència de nombrosos barrancs, llaus i canals, entre els quals destaquen el Canal del Ximo, que hi arriba pel costat nord, procedent de la Serra de Carrànima, la Canal de Fontanet, també per la dreta, ja cap al final del seu recorregut.

Etimologia[modifica]

Segons Joan Coromines[1] "Fonguera" és un topònim procedent del llatí fungus, bolet. És, per tant, el barranc del lloc de bolets.

Restes paleontològiques[modifica]

Unes prospeccions paleontològiques efectuades en aquest barranc van permetre de trobar-hi niuades i closques d'ou del Maastrichtià, al Cretaci superior; és a dir, els dinosaures dels quals es té constància que havien viscut a la Conca Dellà. El jaciment està catalogat a Patrimoni de la Generalitat de Catalunya com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de zona paleontològica.[2]

Referències[modifica]

  1. Coromines, 1995.
  2. El Barranc de la Fonguera Arxivat 2013-12-11 a Wayback Machine., Arqueodada, Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Bibliografia[modifica]

  • COROMINES, Joan. "Fonguera". Dins Onomasticon Cataloniae. Els noms de lloc i noms de persona de totes les terres de parla catalana. IV D-J. Barcelona: Curial Edicions Catalanaes i Caixa d'Estalvis i de Pensions de Barcelona "La Caixa", 1995. ISBN 84-7256-825-3.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Barranc de Fonguera