Bastnäsita-(Nd)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBastnäsita-(Nd)
Fórmula químicaNd(CO₃)F
Epònimbastnäsita i neodimi Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipuspegmatita d'Stetind, Tysfjord, Nordland, Noruega
Classificació
Categoriacarbonats
Nickel-Strunz 10a ed.5.BD.20a Modifica el valor a Wikidata
Nickel-Strunz 9a ed.5.BD.20a Modifica el valor a Wikidata
Dana16a.1.1.4 Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 7,0792(13) Å; c = 9,721(2) Å;
Grup puntual6 m2 - ditrigonal dipiramidal
Grup espacialspace group P-62c (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Colorrosa porpra pàl·lid a incolora
Exfoliaciópobre en {1010}
Fracturairregular, desigual
Tenacitatfràgil
Duresa4 a 4,5
Lluïssorvítria, grassa, nacrada
Color de la ratllablanc
Diafanitattranslúcida
Densitat5,23 g/cm³ (calculada)
Impureses comunesLa, Ce, Pr, Sm, Gd
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2011-062
SímbolBsn-Nd Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La bastnäsita-(Nd) és un mineral de la classe dels carbonats, que pertany al grup de la bastnäsita. Rep el seu nom de les mines de Bastnäs (Suècia), més el sufix "-(Nd)" per la dominància del neodimi en la seva composició.

Característiques[modifica]

La bastnäsita-(Nd) és un carbonat de fórmula química Nd(CO₃)F. És l'anàleg amb fluor de l'hidroxilbastnäsita-(Nd). Va ser publicada sense aprovació l'any 1992 a partir d'unes mostres de la mina Clara (Selva Negra, Alemanya), fins que va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011.[2] Cristal·litza en el sistema hexagonal. La seva duresa a l'escala de Mohs es troba entre 4 i 4,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la bastnäsita-(Nd) pertany a «05.BD: Carbonats amb anions addicionals, sense H₂O, amb elements de terres rares (REE)» juntament amb els següents minerals: cordilita-(Ce), lukechangita-(Ce), zhonghuacerita-(Ce), kukharenkoïta-(Ce), kukharenkoïta-(La), cebaïta-(Ce), cebaïta-(Nd), arisita-(Ce), arisita-(La), bastnäsita-(Ce), bastnäsita-(La), bastnäsita-(Y), hidroxilbastnäsita-(Ce), hidroxilbastnäsita-(Nd), hidroxilbastnäsita-(La), parisita-(Ce), parisita-(Nd), röntgenita-(Ce), sinquisita-(Ce), sinquisita-(Nd), sinquisita-(Y), thorbastnäsita, horvathita-(Y), qaqarssukita-(Ce) i huanghoïta-(Ce).

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la pegmatita de Stetind, a Tysfjord (Nordland, Noruega), on es troba als voltants dels cristalls de bastnäsita-(Ce), que es troben en les cavitats de la fluorita ítrica, on sol trobar-se associada a altres minerals com: vyuntspakhkita-(Y), stetindita, kozoïta-(Nd), fluorita, calcioancilita-(Nd) i bastnäsita-(Ce). També ha estat descrita a la mina Clara (Selva Negra, Alemanya) i a Rejkovo (Regió de Banská Bystrica, Eslovàquia).

Referències[modifica]

  1. «Bastnäsite-(Nd)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 16 maig 2016].
  2. Miyawaki, R., Yokoyama, K. and Husdal, T. «Bastnäsite-(Nd), IMA 2011-062». Mineralogical Magazine, 75, desembre 2011, pàg. 2887-2893.