Bata (Guinea Equatorial)

Plantilla:Infotaula geografia políticaBata
Imatge

Localització
Map
 1° 51′ 54″ N, 9° 46′ 12″ E / 1.865°N,9.77°E / 1.865; 9.77
EstatGuinea Equatorial
RegióMbini
ProvínciaProvíncia Litoral Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Població250.770 (2012) Modifica el valor a Wikidata (100,31 hab./km²)
Geografia
Superfície2.500 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud5 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1851 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Prefix telefònic08 Modifica el valor a Wikidata

Bata és la ciutat més gran de la Guinea Equatorial; és la capital de la regió continental del país, Mbini o Río Muni, i de la província Litoral. Té una població aproximada de 230.282 habitants.[1]

La ciutat està situada a la costa de l'oceà Atlàntic, Funciona com una terminal de transport i des del seu port surten els transbordadors cap a Malabo, la capital, i Douala, al Camerun. És coneguda per la seva lenta vida nocturna, el seu mercat i el seu aeroport. És el lloc d'origen de la cumbé (dansa popular antecessora de la cúmbia).

Geografia[modifica]

Situada en la costa de l'oceà Atlàntic, és un punt estratègic d'elevada afluència d'immigrants estrangers i nacionals que arriben pel seu port i el seu aeroport internacional,[2] del que parteixen els transbordadors amb rumb a destinacions nacionals com San Antonio de Palé i Malabo, i internacionals a Europa, Àsia i Amèrica.

L'ètnia fang anomena la ciutat "mang" que significa mar, perquè es tracta d'una ciutat costanera on les ètnies autòctones són els ndowé, els fang i els bisío.

Clima[modifica]

El clima és Tropical Plujós amb fins a 1800 mm de pluja, el mes més fred i sec és febrer, mentre que el mes més càlid és agost i el més plujós és juny, l'estació seca va de desembre a març i la plujosa d'abril a novembre.

Història[modifica]

Algunes teories afirmen que la ciutat va ser fundada pels espanyols al començament del segle xix sobre un llogaret de l'ètnia ndowé. El 1907 Bata era un petit lloc militar i no tenia més de 237 habitants, entre els quals hi havia 37 blancs (21 espanyols, 9 francesos i 3 britànics). Nombroses empreses mercantils tenien factories i la seva activitat, després de la prohibició de la tracta d'esclaus, essencialment fou consagrada a l'explotació forestal: banús, ocume, caoba i altra. Dedicada als negocis, Bata era una ciutat cosmopolita. El seu desenvolupament es va accelerar ràpidament com ho mostra el seu creixement demogràfic: el nombre d'europeus va passar de 477 el 1942 a 1.426 el 1960, quan la ciutat només tenia 3.548 habitants.

Actualment, la ciutat de Bata s'afirma com la capital econòmica de Guinea Equatorial i el seu creixement demogràfic ha estat molt notable, passant a convertir-se a partir de la dècada de 1970 en l'urbs més poblada del país. Bata porta els estigmes dels trastorns polítics i socials que han marcat a l'antiga colònia espanyola al llarg del segle xx.[3]

El 7 de març de 2021 es van produir diverses explosions molt a prop a una caserna militar de la ciutat.

Referències[modifica]

  1. «Segos estimació del Ministeri d'Afers Exteriors d'Espanya.». Arxivat de l'original el 2007-09-27. [Consulta: 29 gener 2016].
  2. Informació de l'aeroport de Bata.
  3. Laurentino Jesús Nsue Esono. «Elogio de la tribu». Arxivat de l'original el 2006-04-30. [Consulta: 22 setembre 2007].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bata