Batalla de Xaqunda

(S'ha redirigit des de: Batalla de Shaqunda)
Infotaula de conflicte militarBatalla de Xaqunda
Revolta iemenita del Valiat de l'Àndalus
Batalla de Xaqunda (PI 750)
Batalla de Xaqunda
Batalla de Xaqunda
Batalla de Xaqunda
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data747
Coordenades37° 54′ N, 4° 48′ O / 37.9°N,4.8°O / 37.9; -4.8
LlocXaqunda, Qúrtuba
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Resultatvictòria de l'emirat
Bàndols
Valiat d'Al-Àndalus Revoltats iemenites
Comandants
Yússuf al-Fihrí Abu-l-Khattar ibn Dirar al-Kalbí
Yahya ibn Hurayth

La batalla de Xaqunda va ser un enfrontament militar de l'any 747 que s'engloba dins la revolta iemenita del Valiat de l'Àndalus.

Descripció[modifica]

La política de Yússuf ibn Abd-ar-Rahman al-Fihrí, atès que fou nomenat emir gràcies a la pressió que va exercir el seu aliat i assessor polític el qaysí As-Sumayl ibn Hàtim al-Kilabí, era favorable als qaysís, fet que va provocar la revolta dels iemenites quan un dels aspirants descartats al lloc de governador d'al-Àndalus, Yahya ibn Hurayth, destituït del comandament d'Archidona, va anar a oferir el comandament al destituït valí Abu-l-Khattar, i la seva coalició fou derrotada el 747 en la batalla de Xaqunda. Abu-l-Khattar i Yahya ibn Hurayth foren executats[1] per Yússuf al-Fihrí.

La victòria va consolidar l'autoritat i el prestigi personal de Yusuf al-Fihrí qui va creure poder alliberar-se de la tutela d'As Sumayl, al qual va oferir el govern de Saraqusta.

Xaqunda[2] era un raval de Qúrtuba,[3] a dos quilòmetres i mig de la medina,[4] que celebrava mercat i era habitat per mercaders i artesans

Referències[modifica]

  1. Suárez Fernández, Luis. Historia de España Antigua y media (en castellà). Ediciones Rialp, p.155. ISBN 978-84-321-1882-1 [Consulta: 3 desembre 2011].  Arxivat 2014-01-01 a Wayback Machine.
  2. (castellà) Un Pequeño Gran Problema de la Historia Medieval: La Revuelta del Arrabal (Rabad) de Córdoba (818) y la Toma de Creta en el 827 Arxivat 2008-12-05 a Wayback Machine.
  3. (castellà) Ajuntament de Còrdova, Córdoba musulmana
  4. (castellà) Antonio E. Momplet Míguez El arte hispanomusulmán, p.221