Behrouz Boochani

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBehrouz Boochani

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 juliol 1983 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Ilam (Iran) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Tarbiat Modares Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPeriodisme, drets humans, protecció dels drets humans, poesia i política migratòria Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióperiodista, productor de cinema, poeta, escriptor, activista polític Modifica el valor a Wikidata
Participà en
Ubud Writers & Readers Festival 2023 (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis

IMDB: nm8570080 Twitter (X): BehrouzBoochani Modifica el valor a Wikidata

Behrouz Boochani (kurd: بێھروز بووچانی) (Ilam, Kurdistan oriental, Iran, 23 de juliol de 1983) és un periodista, escriptor, poeta, productor cinematogràfic i defensor dels drets humans kurd iranià. Arran de la seva fugida del seu país per a escapar a la repressió del govern iranià i del seu intent d'emigració cap a Austràlia, es va veure detingut i empresonat al centre de detenció australià de l'Illa de Manus del 2013 al 2017, any del tancament del centre. A juliol de 2019, però, encara roman atrapat amb alguns altres refugiats a l'illa.

Esdevingué famós internacionalment el 2019 quan la seva autobiografia, No Friend But the Mountains: Writing from Manus Prison, traduït al català com a Cap altre amic que les muntanyes (Raig Verd, 2020) va guanyar el Premi Victorià de Literatura i el Victorian Premier's Prize per a obra de no-ficció.[1] El llibre es va escriure mitjançant la missatgeria Whatsapp, enviant-hi missatges des d'un mòbil al professor i filòsof australià d'origen iranià Omid Tofighian, que va assemblar i traduir la totalitat dels textos del farsi a l'anglès per a confegir l'obra.

El 28 d'octubre de 2020 s'anuncià que l'escriptor kurd rebia l'XIè Premi Veu Lliure-PEN Català que s'atorgarà el 15 de novembre, coïncidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Escriptor Perseguit.[2]

Referències[modifica]

  1. «Qui és el refugiat kurd que arrasa als premis literaris d'Austràlia?». Vilaweb, 15-08-2019 [Consulta: 15 agost 2019].
  2. «L'escriptor iranià Behrouz Boochani, guardonat amb el Premi Veu Lliure-PEN Català». dBalears, 28-10-2020. Arxivat de l'original el 2020-11-01 [Consulta: 29 octubre 2020].