Bendir

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'instrument musicalBendir
Tipusmembranòfon i tambor de marc Modifica el valor a Wikidata
Classificació Hornbostel-Sachs211.3 Modifica el valor a Wikidata

El bendir[1] (àrab: بندير; plural banadir, بنادير), també anomenat erbeni, arbani o bendyr, és un tambor de marc tradicional a tot el Nord d'Àfrica, més concretament al Marroc. A diferència de la pandereta, no té decoració.

Característiques[modifica]

Es tracta d'una espècie de pandero d'uns 40 cm de diàmetre realitzat amb pell de cabra. En dos forats del cèrcol té adaptats dos platerets metàl·lics que sonen en agitar-se l'instrument. A l'interior, enganxats a la pell, té diverses cordes de budell que en vibrar donen ressonància a l'instrument. Quan es copeja el tambor amb els dits o amb el palmell de la mà dona el so típic d'un brunzit.

El marc és de fusta i té una sola pell. Crea tons diferents d'acord amb la difusió de les ones de xoc que es desplacen a través de la pell. El més antic i més comú tipus de tambor d'aquest tipus és de forma quadrada.

El diàmetre del bendir és d'uns 36 a 41 cm. Es toca mantenint-ho vertical i inserint el dit polze de la mà esquerra generalment dins del forat del bastidor i la mà dreta tocant en les vores i el centre.

Usos[modifica]

El bendir es va utilitzar en tot el nord d'Àfrica, l'antic Egipte, Mesopotàmia i al Marroc. El tambor bendir ha existit des de temps prehistòric.

S'utilitza en les cerimònies del sufisme. La tradició sufí està fortament caracteritzada per l'ús de la música, el ritme, la dansa i en particular per arribar a estats de consciència introspectiva.

És un instrument de percussió emprat pels àrabs.

Referències[modifica]

  1. «TERMCAT». Arxivat de l'original el 2016-08-28. [Consulta: 22 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bendir