Benzinera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Una benzinera

Una benzinera[1] o gasolinera[2][3] (alguns lingüistes defensen el terme benzineria[4]) és una estació a la qual hom pot comprar al detall carburant (benzina, fueloil, etc.) i introduir-lo al dipòsit de combustible d'un vehicle. De vegades s'hi pot comprar altres coses o poden tenir altres serveis, com poder comprovar la pressió dels pneumàtics o lavabos per a les persones. Per motius de seguretat està prohibit encendre-hi cigarretes.

Aquest tipus de comerç és un exemple de competència monopolista, ja que solen tenir sempre els mateixos clients. També, malgrat que en teoria es poden establir lliurement, a la pràctica solen associar-se amb les poques grans empreses distribuïdores que hi ha, amb contractes d'exclusivitat.

Hi ha dos tipus de benzineres, les abanderades i les independents, que encara que en principi poden comprar a qualsevol petroliera ho solen fer bé a les dues grans empreses multinacionals Tamoil i Saras. Les benzineres abanderades poden ser directament gestionades per les petrolieres o per tercers, en aquest darrer cas pot tractar-se d'un gestor, de manera que la petroliera roman la propietària de la benzinera, encara que en subcontracti la gestió, o altrament pot tractar-se d'un abanderat o propietari de la benzinera, que firma un contracte al qual es compromet a comprar combustible únicament a una sola empresa petroliera mentre duri el contracte, que pot durar fins a cinc anys.

De 1977 fins a 1980 diferents vagues de benzineres van paralitzar Mallorca.[5]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Benzinera
  1. «benzinera». Diccionari de la llengua catalana. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «gasolinera». Diccionari de la llengua catalana. Institut d'Estudis Catalans.
  3. «gasolinera». Diccionari normatiu valencià. Acadèmia Valenciana de la Llengua.
  4. [enllaç sense format] http://bibiloni.cat/blog/?p=413 i Gabriel Bibiloni en un article http://www.vilaweb.cat/noticia/4217739/20141103/gabriel-bibiloni-nomes-tenir-llengua-oficial-catala.html diu És un mot espanyol. Ja fa molts d'anys, des de Mallorca, vam fer una proposta, molt més coherent amb el sistema: 'benzineria'. El sufix 'eria' s'aplica a les botigues on venen alguna cosa ('perfumeria', 'carnisseria'...). En canvi, el sufix 'era' s'empra per a dipòsits o recipients ('sucrera', 'lletera').
  5. Garcia, Pere J. «La CNT mallorquina durant la Transició espanyola». Cultura Obrera, n.33, 2010 [Consulta: 3 novembre 2011].