Bibliopègia antropodèrmica
La bibliopègia antropodèrmica és la pràctica d'enquadernar llibres amb pell humana. El 2022, The Anthropodermic Book Project ha examinat 31 de 50 llibres [1] en institucions públiques que se suposa que tenen enquadernacions antropodèrmiques, dels quals 18 s'han confirmat com a humans i 13 s'ha demostrat que són de pell animal.[1] [2] Es tracta d'una pràctica molt inusual; sorgida entre els cercles mèdics europeus, va arribar al seu punt àlgid al segle xviii i va caure en desús després de la Segona Guerra Mundial.
Etimologia
[modifica]La locució està formada per dos cultismes d'origen grec: bibliopègia prové del nom grec βιβλίον, biblíon, "llibre" i del verb πήγνυμι, pégnymi, "lligar"; antropodèrmica prové dels noms grecs ἄνθρωπος, ánthropos, "ésser humà" i δέρμα, dérma, "pell".
Un exemple
[modifica]Un exemple de llibre enquadernat seguint aquesta pràctica és Narració de la vida de James Allen (anglès: Narrative of the Life of James Allen), un llibre autobiogràfic escrit per James Allen a la presó i publicat a Boston l'any 1837. A la portada hi consta una inscripció en llatí que diu Hic liber Waltonis cute compactus est: "Aquest llibre ha sigut imprès amb la pell de Walton" (un àlies de l'autor). Una còpia del llibre es troba actualment a l'Ateneu de Boston, que certifica al seu catàleg web que l'enquadernació es va fer amb pell humana.[3]
En la cultura popular
[modifica]Als relats de l'escriptor de terror H. P. Lovecraft apareix sovint el Necronomicon, un llibre fictici amb encanteris manuscrits que està enquadernat seguint aquest procediment.
Vegeu també
[modifica]Referències
[modifica]- ↑ 1,0 1,1 «The Anthropodermic Book Project» (en anglès). The Anthropodermic Book Project. Arxivat de l'original el 2016-03-07. [Consulta: 27 març 2020].
- ↑ Megan Rosenbloom clarifies in this interview with Joanna Ebenstein in The Morbid Anatomy Online Journal, 16 April 2020 Arxivat 20 April 2020 a Wayback Machine., that these figures do not include books tested from individuals' private collections, as opposed to libraries and museums.
- ↑ «Catàleg del Boston Athenaeum, apartat Rare Books.». [Consulta: 20 juliol 2022].