Bieiris de Romans

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBieiris de Romans
Biografia
Floruitsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótrobairitz, poetessa, compositora, escriptora Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica medieval i poesia trobadoresca Modifica el valor a Wikidata

Bieiris de Romans (o Bietris o Beatritz) (fl....primera meitat del segle xiii) fou una trobairitz occitana.

Vida[modifica]

No es conserva cap vida de Bieiris de Romans ni documents que ens donin informació sobre la seva persona. Hauria de ser originària de Romans-sur-Isère. En realitat, en l'únic manuscrit que ens ha tramès la seva única poesia, la rúbrica diu Bieris de R., però cal suposar que fa referència a Romans.[1] La cronologia de la seva producció poètica és incerta, però s'acostuma a situar en la primera meitat del XIII.

En el cançoner T es conserva l'única cançó que ens ha pervingut d'aquesta trobairitz, Na Maria, pretz [e] fina valors. El fet que dirigeixi una cançó d'amor a una altra dona (Na Maria, que no ha estat identificada amb certesa) ha cridat l'atenció i els estudiosos han al·ludit o bé al possible lesbianisme de la relació entre Bieris i Maria, o bé han volgut veure en el nom de Maria una al·lusió a la Verge, o fins i tot alguns han cregut que aquesta poesia estava en realitat escrita per un home.[2] Angelica Rieger creu que és, efectivament, un poema d'una dona adreçat a una altra dona com a manifestació de tendresa, però que cal entendre'l dins del codi cortès, sense que impliqui lesbianisme.[3]

Obra[modifica]

  • (93,1)[4] Na Maria, pretz [e] fina valors

Referències[modifica]

  1. El trobador Falquet de Romans, també apareix com de R. en aquest cançoner. De totes maneres, estudiosos italians han fet la hipòtesi que Bieris seria una mala còpia i que aquesta poesia en realitat seria d'Alberico da Romano
  2. Vegeu també la nota anterior
  3. Vegeu Bec, p. 71-72
  4. Una explicació sobre la numeració de la poesia trobadoresca d'acord amb el repertori de Pillet i Carstens es troba a l'article Alfred Pillet.

Bibliografia[modifica]

  • Pierre Bec, Chants d'amour des femmes-troubadours. París: Stock, 1995, pàg. 71-74.
  • Alfred Pillet / Henry Carstens, Bibliographie der Troubadours von Dr. Alfred Pillet [...] ergänzt, weitergeführt und herausgegeben von Dr. Henry Carstens. Halle : Niemeyer, 1933 [Bieiris de Romans és el número PC 93].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]