Vés al contingut

Bombus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBombus Modifica el valor a Wikidata

Bombus pascuorum
Enregistrament

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Principal font d'alimentaciónèctar Modifica el valor a Wikidata
Període
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaApidae
SubfamíliaApinae
GènereBombus Modifica el valor a Wikidata
Latreille, 1802
Espècies
> 250 espècies i subespècies
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Bombus és un gènere d'himenòpters de la família dels àpids, coneguts popularment com a borinots. Tenen el cos pelut i un color semblant al de les abelles per tal d'alertar els depredadors de la seva perillositat però, malgrat que els borinots també tenen fibló habitualment no l'utilitzen.

Noms comuns

[modifica]

Les espècies del gènere Bombus es coneixen vulgarment com a borinots o abellots/abegots i bom(b)irons/bumerons/bumbirons al País Valencià, matabous a Menorca (Bombus hortorum) (vegeu Borinot (zoologia)).

Història natural

[modifica]

Són insectes socials, però les seves colònies són menys nombroses que les de les abelles (al voltant de 50 individus) i encara que fan mel, no n'emmagatzemen en tanta quantitat, ja que només la femella, que serà la fundadora d'una nova colònia a la primavera, arriba a passar l'hivern. Són molts bons pol·linitzadors de tota mena de plantes silvestres i conreades i s'utilitzen, per exemple, per pol·linitzar tomaqueres en hivernacles. Poden volar amb temperatures més baixes que les abelles i fins i tot amb una lleugera pluja, ja que tenen un mecanisme especial de control de temperatura del cos.

L'espècie B. hyperboreus, de l'Àrtic, és l'insecte eusocial que viu més al nord.[2]

Taxonomia

[modifica]
Borinot recollint pol·len d'un gira-sol.
Reina de borinot de jardí.

Referències

[modifica]
  1. Entrada «Bombus» de la Paleobiology Database (en anglès). [Consulta: 20 desembre 2022].
  2. Milliron, H. E.; Oliver, D. R. «Bumblebees from northern Ellesmere Island, with observations on usurpation by Megabombus hyperboreus (Schönh.)» (en anglès). Canadian Entomologist, 98, 2, 1966, pàg. 207-213. DOI: 10.4039/Ent98207-2.