Borso d'Este

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBorso d'Este

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement24 agost 1413 Modifica el valor a Wikidata
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort20 agost 1471 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (57 anys)
Ferrara (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Certosa di Ferrara Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernant Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolDuc Modifica el valor a Wikidata
FamíliaEste Modifica el valor a Wikidata
ParesNicolau III d'Este Modifica el valor a Wikidata  i Stella de' Tolomei Modifica el valor a Wikidata
GermansGinevra d'Este, Lionel d'Este, Hèrcules I d'Este, Ugo d'Este, Sigismondo d'Este i Meliaduse d'Este Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Borso d'Este (? 1413 - Ferrara, Ducat de Ferrara 1471) pertanyent a la Dinastia Este fou el 1r Duc de Mòdena (1452-1471) i 1r Duc de Ferrara (1471)

Orígens familiars[modifica]

Va néixer el 1413 sent fill il·legítim de Nicolau III d'Este i la seva amistançada Stella dell'Assassino. Per línia paterna fou net d'Albert I d'Este i Isotta Albaresani, així com germanastre de Lionel i Hèrcules I d'Este.

Duc de Mòdena i Ferrara[modifica]

A la mort del seu germà Lionel, ocorreguda l'octubre de 1450, fou nomenat successor i per tant Senyor de Mòdena i Ferrara. El 18 de maig de 1452 rebé la confirmació dels seus feus per part de l'emperador Frederic III del Sacre Imperi Romanogermànic, confirmant-li l'elevació del títol ducal. Posteriorment, el 12 d'abril de 1471 fou nomenat duc de Ferrara per part del papa Pau II a la Basílica de Sant Pere del Vaticà.

Borso exercí una política expansionista del seu estat, realitzant aliances amb la República de Venècia i enfrontant-se amb Francesc I Sforza així com els Mèdici, rivalitats que el van dur a realitzar la batalla de Molinella.

A la seva cort reuní part dels pintors més importants del Renaixement, entre ells Francesco del Cossa, Ercole Ferrarese i Cosimo Tura. També protegí les lletres i la poesia, sobretot apadrinà el poeta toscà Tito Vespasiano Strozzi. Borso és especialment famós gràcies a la Bíblia de Borso d'Este, que duu el seu nom, una de les més famoses obres de miniatura a la Itàlia renaixentista, i que fou encarregada el 1455.

Borso morí el 19 d'agost de 1471 a la ciutat de Ferrara, i sense hereus coneguts deixà com a successor el seu germanastre Hèrcules I d'Este.


Precedit per:
Lionel d'Este
Senyor de Mòdena i Ferrara
1450-1452 / 71
Succeït per:
Hèrcules I d'Este
com a duc
Precedit per:
Lionel d'Este
com a senyor
Duc de Mòdena
1452-1471
Succeït per:
Hèrcules I d'Este
Precedit per:
Lionel d'Este
com a senyor
Duc de Ferrara
1471
Succeït per:
Hèrcules I d'Este