Brânză de vaci

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula formatgeBrânză de vaci
TipusRomanian cheese (en) Tradueix i formatge de llet de vaca Modifica el valor a Wikidata
Origen
PaísRomania i Moldàvia Modifica el valor a Wikidata

Brinza de vaci, traduït literalment com "formatge de vaca", és un tipus de producte lacti fresc elaborat amb llet sencera, el producte s'assembla al quark (producte lacti). És tradicional a les cuines de Moldàvia, Romania i països de parla eslava.

Producció[modifica]

La llet fresca es manté a temperatura ambient 22-23° durant unes 36 hores fins que es torna àcida i es coagula, el contingut de greix puja a la part superior de la llet. La capa superior és un producte lacti anomenat smântână, comparable a la crème fraîche. Després de recollir la capa grassa, la resta de la llet es pot barrejar vigorosament i consumir-la com a quefir.

Per fer el formatge de vaca, la llet agra s'escalfa suaument sense superar els 50 °C, fins que el sèrum de llet es separa per les vores, la llet queda atrapada al mig i el contingut de greix flota a la superfície. El contingut es barreja suaument per incorporar el greix als grans trossos de formatge que es formen al mig.[1] La composició lleugerament refredada es colà a través d'una gasa o una gasa. Amb el sèrum colat, el formatge de la gasa conserva una forma esfèrica. És suau, blanc i esmicolat.

Usos comuns[modifica]

A Moldàvia, brânză de vaci s'utilitza principalment a plăcintă, boles de massa, syrniki.[2][3]

Referències[modifica]

  1. «Savori Urbane». savoriurbane.com, 10-01-2018. [Consulta: 1r agost 2021].
  2. «Home is where Placinta is». eatlikemoldovans.com, 12-01-2021. [Consulta: 1r agost 2021].
  3. «What to do in Moldova, discover Moldovan food and wine». thefoodellers.com. [Consulta: 1r agost 2021].