Bròcoli

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBròcoli
Brassica oleracea var. italica Modifica el valor a Wikidata

Bròcoli
Dades
Font debrots de bròcoli i bròcoli Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreBrassicales
FamíliaBrassicaceae
GènereBrassica
EspècieBrassica oleracea
VarietatBrassica oleracea var. italica Modifica el valor a Wikidata
Plenck, 1794

El bròcoli (Brassica oleracea var. italica)[1] és una planta del gènere i espècie de la col dins la família Brassicaceae dins l'espècie de la col.

Les varietats més corrents són la Calabresa la de color porpra i especialement les de color verd.

Descripció[modifica]

Flors immadures de la varietat verd calabrese, en la planta
La mateixa planta, al mes de novembre, florida.

La planta fins que forma els capítols florals és molt semblant a la de qualsevol col i idèntica a la coliflor. Quan forma la capçada ho fa amb abundosos primordis florals de color verd o porpra. Si es deixa florir fa flors grogues, fruits en silíqua amb diverses llavors.

Conreu[modifica]

És més rústega que la coliflor especialment pel que fa a resistència al fred, en canvi no suporta la forta calor de l'estiu. Se sembra en viver des de mitja primavera a l'hivern i es trasplanten des de finals d'estiu fins a l'hivern, es cull de novembre a abril.

Usos[modifica]

Es pot menjar crua, adobada en vinagre o cuita. Com totes les crucíferes, sembla que és possible que el seu consum protegeixi del càncer.[2][3]

Informació nutricional[modifica]

100 grams de bròcoli (cru) tenen un 89% d'aigua, aporten 140 kilojoules d'energia, 2,82 de proteïnes, 0,37 g de greix. 6,64 g de glúcids, 2,6 g de fibra, 1,7 g de sucres, 0,73 mg de ferro, 47 mg de calci, 66 mg de fòsfor, 316 mg de potassi, 89,2 mg de vitamina C i vitamines A. B6, niacina i vitamina E entre altres.

Notes[modifica]

  1. DIari oficial de la Generalitat de Catalunya (Termcat) de 19 de novembre de 2010
  2. Writer, Alvin Powell Harvard Staff. «Beth Israel researchers uncover anti-cancer drug mechanism — in broccoli» (en anglès americà), 16-05-2019. [Consulta: 25 novembre 2021].
  3. «Cruciferous Vegetables and Cancer Prevention - National Cancer Institute» (en anglès), 15-06-2012. [Consulta: 25 novembre 2021].

Vegeu també[modifica]