Bridge of Spies

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaBridge of Spies
Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióSteven Spielberg Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSteven Spielberg Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióAdam Stockhausen Modifica el valor a Wikidata
GuióMatt Charman, Ethan Coen i Joel Coen Modifica el valor a Wikidata
MúsicaThomas Newman Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJanusz Kamiński Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMichael Kahn Modifica el valor a Wikidata
ProductoraTouchstone Pictures, DreamWorks SKG, Reliance Entertainment, Participant Media i Amblin Entertainment Modifica el valor a Wikidata
Distribuïdor20th Century Studios, InterCom i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica, Alemanya i Índia Modifica el valor a Wikidata
Estrena16 octubre 2015 Modifica el valor a Wikidata
Durada142 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès
alemany
rus Modifica el valor a Wikidata
Subtitulat en catalàSí 
RodatgeNova York, Califòrnia, Berlín, Alemanya, Breslau, Base de la Força Aèria Beale, pont Glienicke i Memorial de la presó de Hohenschönhausen Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Format2.35:1 Modifica el valor a Wikidata
Pressupost40.000.000 $ Modifica el valor a Wikidata
Recaptació165.478.348 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema bèl·lic, cinema judicial i cinema biogràfic Modifica el valor a Wikidata
Qualificació MPAAPG-13 Modifica el valor a Wikidata
Temaaccident aeri, Guerra Freda, James B. Donovan, Gary Powers i Rudolf Abel Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióUnió Soviètica, Nova York i Brooklyn Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webbridgeofspies.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt3682448 Filmaffinity: 255419 Allocine: 228473 Rottentomatoes: m/bridge_of_spies Letterboxd: bridge-of-spies Mojo: coldwar2015 Allmovie: v627417 TCM: 2030791 Metacritic: movie/bridge-of-spies TV.com: movies/bridge-of-spies AFI: 70770 TMDB.org: 296098
Facebook: BridgeOfSpies Twitter (X): BridgeofSpies Modifica el valor a Wikidata

Bridge of Spies (lit.'Pont dels espies') és una pel·lícula de 2015 dirigida per Steven Spielberg a partir d'un guió escrit per Mat Charman, Ethan Coen i Joel Coen.[1][2] Els protagonistes principals estan interpretats per Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan, i Alan Alda. Basada en l'incident de l'U-2 (1960) durant la Guerra Freda, la pel·lícula presenta la història de l'advocat James B. Donovan qui va ser l'encarregat de negociar l'alliberament de Francis Gary Powers —el pilot de l'avió espia que va ser abatut sobre la Unió Soviètica— a canvi de Rudolf Abel, un espia soviètic de la KGB capturat i sota custòdia dels Estats Units.[3] Ha estat subtitulada al català.[4]

Bridge of Spies es va començar a rodar sota el títol provisional de St. James Place. El rodatge va començar cap al 8 de setembre de 2014, a Brooklyn, Ciutat de Nova York i la producció va ser continuada a Babelsberg Studios a Potsdam. La pel·lícula va ser distribuïda per Touchstone Pictures el 16 d'octubre de 2015 a Amèrica del Nord i per la 20th Century Fox en altres territoris.[5] El nom de la pel·lícula refereix al pont Glienicke, el qual connecta Potsdam amb Berlín, on va tenir lloc l'intercanvi d'espies.

Trama[modifica]

El 1957 a Brooklyn, Nova York, Rudolf Abel recupera un missatge secret d'un banc del parc i el llegeix just abans que els agents de l'FBI irrompen a la seva habitació. Aconsegueix evitar el descobriment del missatge, però altres proves a la sala condueix a la seva detenció i l'enjudiciament com un espia soviètic.

James B. Donovan, un advocat especialitzat en temes d'assegurances, és proposat pels seus socis per assumir la defensa d'Abel. Els Estats Units creuen que Abel és un espia del KGB, però el govern vol que tingui un judici just per reduir la possibilitat de la Unió Soviètica a utilitzar-lo com a propaganda. Donovan es reuneix amb Abel a la presó, on el rus es compromet a acceptar la seva ajuda. Abel es nega a cooperar amb el govern dels Estats Units sobre qualssevol revelacions de temes d'intel·ligència.

Encara que Donovan pren seriosament la seva feina, ningú, incloent-hi els fiscals, el jutge, la seva empresa ni la seva família, creuen que sigui possible muntar una forta defensa d'Abel. Els seus esforços per buscar l'absolució topen amb la commoció i indignació del públic nord-americà; es veu inundat amb missatges d'odi i la seva vida està amenaçada, però ell continua lluitant, en considerar que ha de complir amb la responsabilitat professional.

Abel és declarat culpable de tots els càrrecs, però Donovan convenç al jutge per condemnar-lo a 30 anys de presó, en lloc de condemnar-lo a mort, amb l'argument que Abel pot un dia ser valuós com a moneda de canvi amb l'URSS. Donovan apel·la posteriorment a la Cort Suprema dels Estats Units que les proves presentades per la fiscalia estaven contaminades per una ordre de registre no vàlida, però perd per 4 vots a favor i 5 en contra.

Mentrestant, Francis Gary Powers fa sortida sobre la Unió Soviètica en un avió espia U-2, on és derrocat i capturat. Està condemnat i sotmès a interrogatori. En paral·lel, Frederic Pryor, un estudiant nord-americà graduat en economia, visita la seva nòvia alemanya a Berlín Oriental quan el mur de Berlín s'estava construint. Quan intenta tornar a Berlín Occidental, és detingut pels guàrdies de fronterers i arrestat com espia.

L'URSS envia un missatge per una via indirecta a Donovan, mitjançant una carta falsa per a Abel de la seva "família", proposant un canvi de presoner: Abel per Powers. Donovan viatja a Berlín per començar negociacions. Allà coneix la captura de Pryor i insisteix en un intercanvi 2-per-1 en comptes del que li oferien. Tot i que el CIA només està interessada en el retorn de Powers, permet a Donovan negociar per Pryor també, a condició que no posi en risc l'intercanvi d'Abel per Powers.

El govern d'Alemanya Oriental, que tenia capturat Pryor, de sobte, denuncia que Donovan no els havia informat que l'URSS també formava part en la negociació. La CIA vol deixar Pryor fora i acabar l'intercanvi. Però Donovan amenaça Alemanya Oriental dient que si Pryor no forma part de la negociació, la totalitat de l'acord serà rebutjat, Abel parlarà en veure que els seus no el defenen, i l'URSS culparà Alemanya Oriental dels danys causats per l'avortament de l'intercanvi. Alemanya Oriental compleix, i l'intercanvi es porta a terme al pont Glienicke i al Checkpoint Charlie simultàniament, alliberant els tres homes. Acabada amb èxit l'operació, Donovan va guanyar un gran crèdit pel seu assoliment.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Bridge of Spies (2015)». [Consulta: 29 gener 2016].
  2. Pamela McClintock. «Box-Office Preview: 'Goosebumps' Could Out-Spook 'Crimson Peak,' 'Bridge of Spies'». The Hollywood Reporter. (Prometheus Global Media), 13-10-2015. [Consulta: 14 octubre 2015].
  3. Barraclough, Leo «Steven Spielberg to Shoot Scenes for Cold War Thriller in Poland: Report» (en anglès). Variety [Los Angeles], 23-10-2014 [Consulta: 7 abril 2016].
  4. «Bridge of Spies». Goita què fan, ara!. [Consulta: 11 febrer 2024].
  5. Lang, Brent (March 18, 2015)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bridge of Spies