Brighton & Hove Albion Football Club

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBrighton & Hove Albion Football Club
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
SobrenomThe Seagulls,
The Albion
Tipusclub de futbol
equip esportiu professional Modifica el valor a Wikidata
Creació1901
FundadorJohn Jackson Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Esportfutbol Modifica el valor a Wikidata
LligaPremier League
Instal·lació esportiva del clubBrighton Community StadiumMoulsecoomb and Bevendean (en) Tradueix . 31.800  Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
Presidència Tony Bloom
Entrenador principalRoberto De Zerbi (2022–) Modifica el valor a Wikidata
Propietat deTony Bloom Modifica el valor a Wikidata
Propietari de
Altres
Color          blau, blanc
Equipament esportiu
Primera
Segona
Tercera
PatrocinadorAmerican Express Modifica el valor a Wikidata

Lloc webbrightonandhovealbion.com Modifica el valor a Wikidata
Facebook: officialbhafc Twitter (X): OfficialBHAFC Instagram: officialbhafc Youtube: UCf-cpC9WAdOsas19JHipukA Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Brighton & Hove Albion Football Club és la unió de dos equips realitzada l'any 1991, el Brighton i el Hove, dues ciutats veïnes. Ha disputat quatre temporades en la màxima categoria anglesa, l'antiga First Division i l'actual Premier League, entre les temporades 1979/80 i 1982/83, aquest últim l'any en què va patir el descens i del qual no va aconseguir recuperar-se fins al final de la temporada 2016/17, en la qual va aconseguir guanyar el play-off d'ascens i tornar a la màxima competició anglesa.

La temporada 1982/83 van assolir una de les seves majors fites: el subcampionat de la FA Cup, caient davant el Manchester United en el replay de la final per 4 a 0.

Però la diferència d'aquest antic equip anglès és el seu estadi. La temporada 1996/1997, després d'una crisi econòmica sense precedents, el club va haver de vendre el seu antic estadi, el Goldstone Ground, amb 95 anys d'història en les seves bigues. Tot i així, la directiva no es va assegurar de tenir-ne un de nou. Això va convertir el club i els seus seguidors en els homeless (sense sostre) del futbol britànic.

Les dues següents temporades l'equip va jugar en el Priestfield Stadium de Gillingham, a més de 100 quilòmetres de distància de la seva ciutat natal. Davant el clamor popular de tota la ciutat, l'ajuntament va cedir la utilització de l'estadi olímpic local, estadi molt petit i amb pistes d'atletisme, molt diferent dels típics estadis anglesos.

En l'actualitat l'afició i els ciutadans han iniciat una campanya molt activa a favor de la construcció d'un nou estadi, el Falmer Stadium, amb capacitat per a 22.000 persones i adaptat als temps moderns.

Palmarès[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Brighton & Hove Albion Football Club